Κατηγορούμενος, για μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και το σκάνδαλο της Siemens, διέφυγε, σπάζοντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φορούσε από το Νοέμβριο του 2016, οπότε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση. Πρόκειται για τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, στέλεχος των ελβετικών τραπεζών που φέρεται ότι είχε ρόλο «κλειδί» στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αναλαμβάνοντας να «τακτοποιεί» τις παράνομες αμοιβές σβήνοντας τα ίχνη τους, εντός του χρηματοπιστωτικού συστήματος. την «τακτοποίηση μαύρων χρημάτων».

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπόδικος τραπεζίτης εμφανίστηκε το πρωί στο δικαστήριο όπου συνεχίζεται η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens και αφού επέστρεψε στο σπίτι του, συνοδευόμενος από άνδρες της ΕΛΑΣ, κατέστρεψε τον ιμάντα από το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φορούσε και εξαφανίστηκε. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται: «Σήμερα, Τρίτη 20.11.2018, διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση(«βραχιολάκι») από τον υπόδικο για οικονομικά εγκλήματα, Γάλλο πολίτη,J.-Cl. Oswald.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιτηρούμενος με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ., μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε. Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ είχε συλληφθεί στο Αμπού Ντάμπι, το 2015 μετά από διεθνές ένταλμα των ελληνικών αρχών, μετά την ιδιαίτερη επιβαρυντική για αυτόν κατάθεση του Αντώνη Κάντα ο οποίος τον έχει κατηγορήσει για πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο Ζαν Κλόντ Όσβαλντ πάντως έχει ισχυριστεί πως λειτούργησε σύμφωνα με το νομικό καθεστώς των τραπεζών που εργαζόταν. Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούν εκτός από το σκάνδαλο της Siemens, δικογραφίες εξοπλιστικών, μεταξύ των οποίων τις προμήθειες των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN και των ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embrae, ενώ φέρεται ότι μαζί με τον προϊστάμενό του Φάνη Λυγινό ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος και καταζητείται είχαν στήσει κύκλωμα ξεπλύματος μιζών στην Dresnerbank και στην BNP Paribas.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2016, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αντικαταστάθηκε η προφυλάκισή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι αφού έγινε δεκτή η αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του. . Συγκεκριμένα, είχε διαταχθεί ο κατ’οίκον περιορισμός του Ζαν Κλοντ Οσβαλντ με ηλεκτρονική επιτήρηση, ενώ του επιτράπηκε η μετάβασή του στα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία.

Την έκπληξή του εξέφρασε για την εξέλιξη αυτή ο συνήγορός του Χρήστος Καπαρουνάκης,  «ιδίως ενόψει της αναμονής έκδοσης απόφασης για την υπόθεση των υποβρυχίων η οποία αναμένεται να έχει θετική έκβαση για αυτόν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης