Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και μετά την πρωινή χιονόπτωση η σκεπή του γυμναστηρίου και πολυχώρου αθλητικών εκδηλώσεων ΔΑΪΣ στο Μαρούσι.

Πρόκειται για μια ιδιωτική αθλητική εγκατάσταση, ιδιοκτησίας των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, η οποία ωστόσο λειτουργεί αυτόνομα, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτηρίου. Το κτήριο – γυμναστήριο ήταν από μεταλλική κατασκευή και φιλοξενούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή πολύ σοβαρές αθλητικές διοργανώσεις σε διεθνές επίπεδο, για διάφορα αθλήματα, μεταξύ των οποίων μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ και άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται ότι το κλειστό αυτό γήπεδο φιλοξενούσε σε κάθε αγώνα πολλές εκατοντάδες θεατών. Πέραν αυτών, στον αθλητικό αυτόν χώρο γυμνάζονταν και προπονούνταν εκατοντάδες αθλητών, παιδιά των ακαδημιών, καθώς και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

Η κατάρρευση του κτηρίου και της μεταλλικής υποδομής που το υποβάσταζε οφείλεται, προφανώς, στην επιβάρυνση του φέροντος σκελετού από το βάρος του συσσωρευμένου χιονιού. Από τύχη, και επειδή τα σχολεία ήταν κλειστά με εντολή του υπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας και επειδή είχαν ακυρωθεί όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις λόγω της κακοκαιρίας, δεν θρηνήσαμε θύματα. Ωστόσο, το πρώτο ερώτημα που ζητάει άμεση απάντηση από τις αρμόδιες για τους ελέγχους Αρχές αφορά την εξαρχής στατική επάρκεια του κτηρίου. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ αρχίζει η δημοσιογραφική οδύσσεια για τον εντοπισμό εκείνων που πιστοποίησαν την καταλληλότητα των αθλητικών αυτών εγκαταστάσεων. Αξίζει να σημειωθεί εξαρχής πως τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης όσο και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο Δήμος Αμαρουσίου και οι Ομοσπονδίες, οι ομάδες των οποίων φιλοξενούνταν σε αυτή την κατάσταση, ενημερώθηκαν αμέσως για την κατάρρευση. Ωστόσο, όλοι οι παραπάνω δήλωσαν αμέσως πως δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη ως προς την πιστοποίηση καταλληλότητας για τη χρήση αυτών των χώρων.

 

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Αθλητικών Εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, σε επικοινωνία που είχε με τη «Ζούγκλα», απάντησε λακωνικά: «Για ό,τι θέλετε να πληροφορηθείτε, απευθυνθείτε στον ΔΑΪΣ και παρακαλώ μη με ξαναενοχλήσετε». Με λίγα λόγια, ένας από τους αρμόδιους χρήστες του αθλητικού αυτού χώρου αποποιήθηκε τις ευθύνες του και τα ρίχνει, βεβαίως, όλα στην πλάτη του διευθυντή του ΔΑΪΣ, Απόστολου Κατσαρού. Και όλα αυτά ενώ στο βιογραφικό του στον ΑΣΕΔ αναφέρει «ελάτε κοντά μας στην οικογένεια του ΑΣΕΔ για να απολαύσουμε όλοι μαζί τα παιδιά μας», ξεχνώντας ωστόσο ότι αυτά τα παιδιά προπονούνται και αγωνίζονται σε ένα γήπεδο του οποίου η οροφή μόλις κατέρρευσε.

Ο Θεόφιλος Βάτης

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον Δήμο Αμαρουσίου, και συγκεκριμένα με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού Ιωάννη Νικολαράκο. Η δημαρχιακή αρχή υποστηρίζει πως δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για τη λειτουργία ενός δημοσίου χώρου ο οποίος ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία αλλά προσφέρει υπηρεσίες σε κρατικούς θεσμούς και ομάδες όπως οι αθλητικές ομοσπονδίες. «Αυτός είναι ιδιωτικός χώρος και εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα για ελέγχους» δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Νικολαράκος.

Η «Ζούγκλα» είναι σε θέση να γνωρίζει πως, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, μηχανικοί έχουν εισέλθει στον χώρο της κατάρρευσης και ήδη προσπαθούν να εντοπίσουν τους λόγους που την προκάλεσαν. Είναι περίεργο, ωστόσο, ότι στελέχη των Εκπαιδευτηρίων Δούκα «αιφνιδίως» ξέχασαν την ονομασία της κατασκευάστριας εταιρείας. Η απώλεια μνήμης διαπιστώνεται τρεις ολόκληρες ημέρες μετά την κατάρρευση της στέγης του γυμναστηρίου-γηπέδου και ενώ αρμόδιοι μηχανικοί ελέγχουν τον χώρο. Προφανώς, πρέπει να δοθεί μια εξήγηση γι’ αυτή την απώλεια προσφάτου μνήμης.

Ο ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων Δούκα και του ΔΑΪΣ, Κωνσταντίνος Δούκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης