Στον Στρατό Ξηράς καλούνται να καταταγούν, με εγκύκλιο διαταγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι στρατεύσιμοι με τη ΣΤ’ ΕΣΣΟ 2021.

Όπως ανακοινώθηκε, οι στρατεύσιμοι καλούνται να καταταγούν από 15 έως 19 Νοεμβρίου, καθώς και 22 Νοεμβρίου. Από 8 έως 11 Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν όσοι κατά το παρελθόν έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, καλούνται να καταταγούν:

Α. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1998 έως και 2023 (έτη γέννησης 1977 έως και 2002), απ’ όλους τους νομούς που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τέταρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2021.

Β. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων της παραγράφου 1α της παρούσης που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στρατεύσιμοι πρέπει να έχουν μαζί τους:

– Το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το σημείωμα κατάταξης, το ατομικό βιβλιάριο νοσηλείας τους, αποδεικτικό του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) καθώς και ακτινογραφία θώρακα, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού από οποιοδήποτε δημόσιο ή νομαρχιακό νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας ή στρατιωτικό νοσοκομείο ή αντίστοιχης ειδικότητας ιδιώτη ιατρού της χώρας.

– Τα αποτελέσματα μοριακού ελέγχου ανίχνευσης (τεστ PCR) του κορωνοϊού, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν από την ημερομηνία κατάταξης. Ο έλεγχος ανίχνευσης διενεργείται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, σε καθορισμένα περιφερειακά ιατρεία ή στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου ταυτοποιητικού στοιχείου, σύμφωνα με τον Ν. 4839/21 (Α’ 181).

– Με τη Φ.421.4/1/322490/Σ.1493/26 Φεβ 21/ΚΥΑ «Οριστική απόλυση των οπλιτών και των εφέδρων αξιωματικών από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων» (Β’ 853), από τη 2021 Γ’ ΕΣΣΟ και μεταγενέστερα, καθορίζεται, θητεία 12μηνης διάρκειας για τους οπλίτες – πρότακτους οπλίτες πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και 17μηνης διάρκειας για τους δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς – έφεδρους ανθυπολοχαγούς αντίστοιχα, πλην των περιπτώσεων που καθορίζονται στα άρθρα 1 και 2 της ΚΥΑ, όπου η θητεία ορίζεται 9μηνη για τους οπλίτες – πρότακτους οπλίτες πλήρους στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και 14μηνη για τους δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς – έφεδρους ανθυπολοχαγούς αντίστοιχα.

– Οι υπόχρεοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και παρακολουθούνται για τουλάχιστον έξι μήνες έχουν τη δυνατότητα να εξετάζονται στα στρατιωτικά Νοσοκομεία του Στρατού Ξηράς, με ραντεβού στα αντίστοιχα με την πάθησή τους εξωτερικά ιατρεία, για τη λήψη ιατρικής γνωμάτευσης, πριν από την κατάταξή τους. Κατά την προσέλευσή τους στα εξωτερικά ιατρεία των στρατιωτικών νοσοκομείων να επιδεικνύουν το σημείωμα κατάταξής τους και να προσκομίζουν τον πλήρη ιατρικό φάκελο της πάθησής τους. Στη συνέχεια, θα τους επιδίδεται ιατρική γνωμάτευση από τον στρατιωτικό ιατρό του στρατιωτικού νοσοκομείου, την οποία θα προσκομίζουν στο Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), προκειμένου να εξεταστούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια. Εφόσον δεν επιθυμούν ή δεν δύνανται να εξεταστούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, να προσκομίζουν ιατρική γνωμάτευση της πάθησής τους από τους θεράποντες ιατρούς κρατικών και μόνο νοσοκομείων. Η γνωμάτευση αυτή πρέπει να αναφέρει ρητά ότι ο θεράπων ιατρός παρακολουθεί συστηματικά τον εν λόγω ασθενή για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και τηρεί πλήρη ιατρικό φάκελο της πάθησής του. Στην περίπτωση αυτήν οι υπόχρεοι προς κατάταξη να προσκομίζουν την ως άνω γνωμάτευση στην ιατρική υπηρεσία του Σημείου Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ).

Περισσότερες πληροφορίες για τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται για κατάταξη παρέχονται από τις κατά τόπους στρατολογικές υπηρεσίες ή στον διαδικτυακό τόπο «www.stratologia.gr», μέσω του οποίου οι στρατεύσιμοι υποχρεούνται να εκτυπώσουν το σημείωμα κατάταξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης