Σε λειτουργία μπαίνει από την 1η Οκτωβρίου σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για κατασχέσεις εξπρές σε οφειλέτες του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κατασχέσεις-εξπρές μ’ ένα e-mail στις τράπεζες ξεκινά το Υπουργείο Οικονομικών από την 1η ΟκτωβρίουΣτο στόχαστρο φαίνεται πως μπαίνουν αρχικά όσοι εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 70.000 ευρώ και οι οποίες δεν βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα στις τράπεζες, οι οποίες θα δεσμεύουν εντός 24 ωρών τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη. Εκτιμάται πως μέσα σε χρονικό διάστημα επτά ημερών τα χρήματα θα αποδίδονται στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, μετά τη δέσμευση των χρημάτων και εντός δύο ημερών, η Εφορία ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού και προχωρεί σε κατάσχεση το αργότερο εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης. Σε αντίθετη περίπτωση το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει στην άμεση άρση της επιβληθείσης δέσμευσης.

Το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και σε φορολογούμενους με μικρότερα χρέη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το καθεστώς περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν πρόκειται να αρθεί πριν από το τέλος του 2015, οφειλέτες του Δημοσίου με τραπεζικές καταθέσεις έχουν μόνο μια επιλογή: Την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Εκτιμάται πως το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών πλησιάζει τα 80 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 6,9 δις είναι… φρέσκα (δημιουργήθηκαν το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2015).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης