Καταστροφή εκτάσεων σε οικότοπους, με πολύτιμα ενδιαιτήματα υδρόβιων ειδών πανίδας και επτά νεκρές χελώνες, ήταν ο απολογισμός φωτιάς που ξέσπασε πριν από λίγες μέρες στα νοτιοανατολικά της Λιμνοθάλασσας Αλυκής Κίτρους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, κάηκε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, που είναι χαρακτηρισμένη και ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Ο ένας από τους δύο οικότοπους που υπέστη καταστροφές, περιλαμβάνει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λόγω της θέσης του μεταξύ θάλασσας και ξηράς, αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή που επηρεάζει την τύχη των υπόλοιπων οικοτόπων. Ο δεύτερος οικότοπος, με επικρατέστερη την παρουσία καλαμιών και βούρλων, είναι σπάνιος καθώς περιλαμβάνει ενδιαιτήματα υδρόβιων ειδών πανίδας και συγκαταλέγεται στους πλέον απειλούμενους στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα μέρος της περιοχής που κάηκε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης, «αποτελούσε το ενδιαίτημα των προστατευόμενων ειδών γαλιάντρα, μικρογαλιάντρα και νεροχελίδονο, αν και -ευτυχώς- το διάστημα αυτό τα πουλιά έχουν ολοκληρώσει την αναπαραγωγή τους και μεταναστεύσει».

«Τα πουλιά βεβαίως”, συνεχίζει η ανακοίνωση, “μπορούν να πετάξουν και να διαφύγουν από την φωτιά, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με πιο αργοκίνητα ζώα, όπως οι χερσαίες χελώνες που διαβιούν στην περιοχή (μεσογειακή χελώνα και ελληνική χελώνα) και έτσι, κατά την αυτοψία, το προσωπικό του Φορέα εντόπισε επτά καμένες χελώνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυροσβεστική ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης