Ολική καταστροφή σχεδόν στο σύνολο των βαμβακοκαλλιεργειών του κάμπου της δυτικής Θεσσαλονίκης προκάλεσε η χρήση συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου στους ορυζώνες της περιοχής.

Σύμφωνα με το makthes, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των κατεστραμμένων καλλιεργειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των αγροτών επικρατούν εντάσεις, με τους βαμβακοπαραγωγούς να στρέφονται εναντίον των ρυζοκαλλιεργητών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την καταστροφή. Ήδη πολλοί παραγωγοί προετοιμάζονται να καταθέσουν μηνύσεις προκειμένου να αποζημιωθούν, είτε από συναδέλφους τους είτε από τους προμηθευτές του φυτοφαρμάκου, είτε και από την εταιρεία που το διέθεσε στην αγορά.

Η υπόθεση έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ανέβηκε εσπευσμένα χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα. Συγκεκριμένα, σύσσωμη η ηγεσία με επικεφαλής τον υπουργό Θανάση Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, συνοδευόμενοι και από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θόδωρο Καράογλου, θα επισκεφθούν το πρωί την περιοχή προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια της καταστροφής, την έκτασή της και να αναζητήσουν λύσεις. Ωστόσο, δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ δεν υπάρχει, αφού ο συγκεκριμένος φορέας καλύπτει μόνον ζημίες που προέρχονται από φυσικές καταστροφές.

Το πρόβλημα στις βαμβακοκαλλιέργειες άρχισε να γίνεται αντιληπτό πριν από περίπου είκοσι ημέρες, όταν οι αγρότες είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως ειδοποίησαν τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, γεωπόνοι της οποίας επισκέφθηκαν τα χωράφια και διαπίστωσαν τα αίτια και την έκταση της ζημίας.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης