Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία της Κρήτης εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, που όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στα κοπάδια του νησιού. Ήδη πολλά κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιοχή του Μυλοποτάμου παρά το γεγονός ότι -από τον Ιούνιο ακόμα- η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και καλούσε τους κτηνοτρόφους να εμβολιάσουν τα πρόβατα τους.

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στο inotos.gr, o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ζαχαρίας Σωμαράς τα κρούσματα που εντοπίστηκαν, δημιουργούν έντονη ανησυχία καθώς η πυκνότητα στην κατανομή των κοπαδιών αλλά και η ταχύτατη μετάδοση της ασθένειας με έντομα (κουνούπια και σκνίπες) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Επίσης το γεγονός ότι η ασθένεια είναι θανατηφόρα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σωμαράς επισκέφθηκε την περιοχή του Μυλοποτάμου, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα και οι έλεγχοι πρόκειται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Σε συναγερμό βρίσκονται και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι καθώς από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί κρούσμα στο κοπάδι τους με μαθηματική ακρίβεια η μετάδοση του σε μεγάλο ποσοστό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης, όπως επισημαίνει ο κ. Σωμαράς, είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όταν ακόμα ο καταρροϊκός πυρετός είχε πλήξει άλλες περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο κρίνοντας από τη σημερινή κατάσταση οι ενέργειες αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα. Εντός των ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να συζητηθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος.

Β.Μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης