Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 13 Ιουνίου, όξινα νερά των μεταλλείων «Μαντέμ Λάκκος» και «Μαύρες Πέτρες» των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου Ρόδου ξεχύθηκαν ανεξέλεγκτα από την είσοδο της στοάς «53», που βρίσκεται στο βορειοδυτικό όριο του οικισμού Στρατωνίου.

Τα νερά- βιομηχανικά απόβλητα τρέχουν στους δρόμους του χωριού και καταλήγουν στη θάλασσα. Στην παραλία Στρατωνίου -δίπλα στη Γαλάζια Σημαία- η «Ελληνικός Χρυσός» άνοιξε εσπευσμένα έναν μεγάλο λάκκο, για να αντλεί από εκεί τα όξινα νερά στις παρακείμενες εγκαταστάσεις διαχείρισής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη στοά «53» συγκεντρώνονται τα νερά που αντλούνται ή υπερχειλίζουν από όλα τα υπόγεια έργα των μεταλλείων και από το κεντρικό αντλιοστάσιο που βρίσκεται στη στοά οδηγούνται στις εγκαταστάσεις «διαχείρισης». Εκεί, με προσθήκη υδρασβέστου ανεβάζουν το όξινο pH από περίπου 4,0 στο 7,0, πριν από την τελική διάθεση των «εξουδετερωμένων» νερών στη θάλασσα, μπροστά από το Στρατώνι. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός», η ποσότητα των όξινων νερών είναι περίπου 300 κ.μ./ώρα και ανεβαίνει στα 1.000 κ.μ./ώρα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

Το αντλιοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας από μεγάλες καταπτώσεις οροφής της στοάς «53». Ο χώρος γύρω από την είσοδο της στοάς έχει αποκλεισθεί από την ιδιωτική ασφάλεια της εταιρείας και έχουν τοποθετηθεί μπάρες, για να αποτραπεί η προσέγγιση κατοίκων.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: antigoldgreece.wordpress.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης