Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανησυχητική είναι τα τελευταία 24ωρα η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας με τους επιστήμονες να βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθούν τις περαιτέρω ενέργειες.

Σήμερα, Τετάρτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε συνολικά 1.913 νέα κρούσματα. Παράλληλα 357 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 28 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Υπενθυμίζεται πως εχθές, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 2.147 νέα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 357 και οι θάνατοι που ανακοινώθηκαν ήταν 22. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία 24ωρα οι λοιμωξιολόγοι  τόνιζαν πως η επιδημιολογική εικόνα της Τρίτης και της Τετάρτης θα ήταν πολύ σημαντική  όσον αφορά στην εισήγησή τους σχετικά με την άρση ή την παράταση του απαγορευτικού στις κόκκινες περιοχές.

Το γεγονός όμως ότι τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι βρίσκονται σε άνοδο με το σύστημα υγείας να πιέζεται, προβληματίζει ιδιαίτερα την επιτροπή των ειδικών και φυσικά τις υγειονομικές αρχές. Άλλο ένα πολύ σημαντικό δεδομένο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι τον ειδικών είναι και αυτό της διασποράς του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους. Ήδη στην Κρήτη φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αφού σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η διασπορά του βρετανικού ιού φτάνει στο 96% όλων των θετικών κρουσμάτων. Την ίδια ώρα η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής είναι στο 90%.

Έτσι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου απομακρύνεται προς το παρόν με το πιο επικρατέστερο σενάριο να είναι η παράταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον για μία εβδομάδα, ενδεχομένως και περισσότερο. Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων, μάλιστα, έκανε τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι το lockdown θα πάρει σίγουρα παράταση.

Ενδεικτικό επίσης της ανησυχίας που υπάρχει είναι και το γεγονός ότι την Πέμπτη, στην καθιερωμένη σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ αναμένεται να συμμετάσχει εκτάκτως και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο νέος κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Σχετικά με την παράταση του lockdown, υπενθυμίζεται πως στις 19 Φεβρουαρίου, ο καθηγητής Περιβαλλόντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του στο zougla.gr, είχε αναφέρει πως, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπολογιστικού μοντέλου όπου διαχειρίζεται με την ομάδα του,  «είναι απαραίτητη».

Την εκτίμηση πως οδεύουμε προς αύξηση κρουσμάτων είχε εκφράσει σε συνέντευξή του στις 10 Φεβρουαρίου στο zougla.gr, και ο καθηγητής  Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Τα δεδομένα του υπολογιστικού μοντέλου το οποίο διαχειρίζεται μαζί με την μάδα του στο ΠΑΓΝΗ, έδειχαν 1.800 – 2.000 κρούσματα ημερισίως προς τα τέλη του μήνα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου:

«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2021 (ώρα 15:00). Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.913, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 184.686 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.578 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.95 (95%Crl: 0.21-1.70) Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 28, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.371 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Mέσος όρος διασωληνωμένων 7 ημερών

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (69.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.299 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές2 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 304 (ημερήσια μεταβολή +1.67%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 258 ασθενείς. Hλικιακή κατανομή:Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη)».

Υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα σε αριθμό κρούσματα που έχει καταγράψει ο ΕΟΔΥ σε μία ημέρα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, όταν εντοπίστηκαν 3.316 περιπτώσεις σε ένα 24ωρο. Επίσης, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εξαιτίας του ιού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020, όταν έχασαν τη ζωή τους 121 ασθενείς. 

Μέσος όρος κρουσμάτων 7 ημερών

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου:

869 εντοπίστηκαν στην Αττική, 200 στη Θεσσαλονίκη, 98 στην Αχαΐα.

Αναλυτικά:

Αναλυτικότερα, τα κρούσματα στην Αττική καταγράφονται ως εξής:

  • Ανατολική Αττική    99
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών    106
  • Δυτική Αττική   31
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών    134
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών   235
  • Νήσων    17
  • Νότιος Τομέας Αθηνών   104
  • Πειραιάς    143

Σκληρό lockdown στην Αρκαδία και το Ναύπλιο στο «κόκκινο»

Εν τω μεταξύ, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε πως η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και ο  Δήμος Ναυπλιέων στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας. Τέλος συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00. 

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας:

Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική

«Δώδεκα μήνες τώρα η χώρα μας, όπως και όλος ο κόσμος, δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες στήριξης του ΕΣΥ και στο «ανεπανάληπτο κύμα αλληλεγγύης» που έχει αναπτυχθεί.Σημείωσε μάλιστα ότι η Αττική έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογική φορτίο με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και η κάλυψη των ΜΕΘ  είναι στο 90%.

Επίσης τόνισε πως «όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία και τώρα είναι η ώρα», ενώ επισήμανε: «Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 790.586 εμβολιασμοί  με ημερήσιο ρυθμό πάνω από 30.000. Σήμερα θα γίνουν πάνω από 31.000 εμβολιασμοί, ενώ ήδη έχουν κλειστεί 1.480.479 ραντεβού για εμβολιασμό». «Η επιχείρηση “Ελευθερία” είναι παράδειγμα  προς μίμηση» κατέληξε.

Κοτανίδου: Η  Αθήνα περνάει την μεγαλύτερη πίεση αυτή τι στιγμή, κάντε υπομονή 

Το ΕΣΥ κατάφερε να στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις που είχε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας,  ανέφερε από την πλευρά της κατά τη διάρκεια της απογευματικής ενημέρωσης  η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου.

Σημείωσε επίσης  ότι η  Αθήνα περνάει την μεγαλύτερη πίεση αυτή τι στιγμή, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μείνει εκτός  συστήματος υγείας. Ακόμα έκανε έκκληση προς όλους να κάνουν λίγο υπομονή, ακόμη, μήπως και καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτόν το σκόπελο, όπως είπε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης