Μια πρωτοφανής ενέργεια εκχέρσωσης δασικής έκτασης δέκα στρεμμάτων αποκάλυψε χθες το Δασαρχείο Πύργου. Προσωπικό της υπηρεσίας έχοντας πληροφορίες πως στο βουνό του Κατακόλου γίνεται σε κάποιο σημείο, κοπή δέντρων, αναζήτησε το χώρο και έφτασε σε παράκτια περιοχή στα δυτικά του βουνού. Εκεί αποκαλύφθηκε η μεγαλύτερη και πιο προκλητική εκχέρσωση μετά τις πυρκαγιές του 2007 στο νομό Ηλείας.

Σύμφωνα με το Δασαρχείο Πύργου, κτηνοτρόφος της περιοχής, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθάρισε μια έκταση δέκα στρεμμάτων και ετοιμαζόταν και για άλλες εκτάσεις, από την δασική βλάστηση με πουρνάρια, ενώ ισοπέδωσε κυριολεκτικά την έκταση απομακρύνοντας ακόμα και μεγάλους βράχους, τους οποίους πέταξε στη θάλασσα. Άλλα τμήματα βράχων και ξυλεία που έχει κοπεί για χρήση καυσόξυλων, έχουν αποθηκευτεί σε μια άκρη της έκτασης αυτής. Οι δασικοί υπάλληλοι με επικεφαλής τον Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, βρήκαν την έκταση και προχώρησαν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Η έκταση ανήκει σε αυτές που παραχωρήθηκαν από το 1922 έως το 1934 προς αγροτική χρήση, που όμως επεστράφησαν στο Δημόσιο όταν παρέμειναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για μια προκλητική κίνηση όχι μόνο προς το περιβάλλον αλλά και προς τους κατοίκους του Κατακόλου που τόσο αγαπούν τον τόπο τους. Είναι μια εκχέρσωση υψηλού δάσους με πουρνάρια και πεύκα, με σκοπό την οικοπεδοποίηση και την αγροτική καλλιέργεια. Έχει απομακρύνει όλη τη δασική βλάστηση και τους βράχους για να φυτέψει ελιές. Τους βράχους τους πέταξε στη θάλασσα ενώ τα ξύλα είναι συγκεντρωμένα σε μια άκρη για άλλες χρήσεις. Είναι το πιο προκλητικό παράδειγμα εκχέρσωσης μετά τις πυρκαγιές του 2007, σε μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους όπως αυτή του Κατακόλου» είπε ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Οι αρχές αναζητούν τον δράστη της εκχέρσωσης καθώς και το μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να το κατασχέσουν, μαζί με τις ποσότητες ξυλείας που προέκυψαν από τον καθαρισμό της έκτασης αυτής.

ΠΗΓΗ: ilialive.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης