Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Video-Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης

Πρωτόγνωρες είναι οι συνέπειες στη Δυτική Αττική μετά τον κατακλυσμό που έπληξε το Θριάσιο Πεδίο έως και τα σύνορα με την Κορινθία. Οι τεράστιες ποσότητες ύδατος που έπεσαν απότομα στους ορεινούς όγκους του όρους Πατέρα και των Γερανείων γέμισε τους χειμάρρους και τα ρέματα και σάρωσε τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο αφήνοντας πίσω μόνο καταστροφή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τραγωδία είναι ακόμη μεγαλύτερη μετά από τον πρώτο απολογισμό σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί είναι τουλάχιστον 15. Δέκα από τους νεκρούς είναι άνδρες και πέντε είναι γυναίκες. Δεκαεπτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ένα εκ των οποίων είναι διασωληνομένο και δύο ακόμα που είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οκτώ εκ των υπολοίπων τραυματιών έχουν λάβει εξιτήριο.  Μεταξύ των νεκρών είναι και πολλοί υπερήλικες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παλέψουν με τα στοιχεία της φύσης. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες ενώ ήδη έχει νυχτώσει. 

Από τους 17 τραυματίες, οι έντεκα είναι άντρες και οι έξι γυναίκες. Το zougla.gr το απόγευμα της Τετάρτης δημοσίευσε τα πρώτα ονόματα των θυμάτων.

Φωτογραφία από το Θριάσιο όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαντλήσεις υδάτων από τη γέφυρα της Ελευσίνας συνεχίζονται ακόμα και το βράδυ:

Ένα άτομο αγνοείται στο Νεράκι Νέας Περάμου:

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ένας άνδρας αγνοείται στο Νεράκι Νέας Περάμου. Ο άνδρας φέρεται να κοιμόταν στο υπόγειο του σπιτιού του. Στο σημείο έσπευσαν τα σωστικά συνεργεία και πραγματοποιούν έρευνες για την εύρεσή του.

Όλη η περιοχή από τη Μάνδρα μέχρι τη Νέα Πέραμο έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κλιμάκια της κυβέρνησης και της περιφέρειας έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη για τις ανάγκες των πολιτών μετά τον κατακλυσμό. 

Οι ζημιές σε υποδομές είναι μεγάλες ενώ έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Τα οδοστρώματα των δρόμων έχουν ανοίξει ενώ η Μάνδρα θυμίζει περισσότερο ένα δίκτυο αφρισμένων χειμάρρων παρά μία πόλη με δρόμους και πεζοδρόμια. Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί και καταστραφεί από τα ορμητικά νερά. Ακόμη και οι σωροί των νεκρών παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους και βρέθηκαν από το Λιμενικό στον κόλπο της Ελευσίνας. Ο Θριάσιος Κόλπος από τα Ίσθμια μέχρι και τη Σαλαμίνα είναι κόκκινος από τη λάσπη. Από νωρίς το απόγευμα άρχισε να ξαναβρέχει στις πληγείσες περιοχές κάνοντας τη ζωή των κατοίκων ακόμη πιο ανυπόφορη. 

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρακάθισαν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί καθώς και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Τα σωστικά συνεργεία εκφράζουν φόβους ότι ο κατάλογος των θυμάτων μπορεί να μεγαλώσει αλλά εκφράζουν και την αγωνία τους για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ώρες αν εξακολουθήσει να βρέχει στη Δυτική Αττική. 

Βίντεο που απέστειλε αναγνώστης στο zougla.gr

Μαρτυρία κατοίκου στο zougla.gr

O Νίκος Διολέτης ο οποίος είναι κάτοικος της Μάνδρας και μίλησε στο zougla.gr τόνισε πως η μορφή της περιοχής έχει αλλάξει τελείως καθώς όλα έχουν καταστραφεί.

Δείτε τις δηλώσεις του:

Η τραγωδία

Από τα χαράματα οι ειδικές ομάδες της Πυροσβεστικής, η ΕΜΑΚ κι άλλα συνεργεία εντοπίζουν νεκρούς μέσα στον αστικό ιστό της Μάνδρας.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι. Τουλάχιστον 17 άτομα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν τραύματα, ενώ άλλα έχουν συμπτώματα υποθερμίας. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί όσο προχωρούν οι έρευνες των συνεργείων.

Tα θύματα

Όπως προαναφέρθηκε, ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 15 νεκροί, εκ των οποίων δέκα άνδρες και πέντε γυναίκες. Μία ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στη συμβολή των οδών Κοροπούλη και Πλάτωνος, ενώ ένας άνδρας 85 ετών εντοπίστηκε νεκρός στην κατοικία του στην οδό Αγαμέμνονος 8.

Λίγο πριν από τις 12.00 βρέθηκε νεκρός ακόμη ένας άνδρας, ηλικίας 60-65 ετών, σε πλημμυρισμένη αυλή σπιτιού επί της οδού Λεωνίδα Στάμου, σε περιοχή ανάμεσα σε Μάνδρα και Βίλια Αττικής.

Λίγο μετά τις 12.20 το μεσημέρι εντοπίστηκε και τέταρτος νεκρός, σε προαύλιο χώρο επιχείρησης διοργάνωσης εκδηλώσεων, στον οδικό άξονα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θηβών. Πρόκειται για άνδρα 50 ετών.

Στις 12.40 εντοπίστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πέμπτη σορός σε προαύλιο χώρο επί της οδού Αίαντος 40 στη Μάνδρα. Το σώμα ήταν σφηνωμένο ανάμεσα σε κάγκελα. Πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα.

Μετά τις 13.00, βρέθηκαν από σκάφος του Λιμενικού στον κόλπο της Ελευσίνας δύο νεκροί, οι οποίοι προφανώς είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Στις 14.30 ανακοινώθηκε ο θάνατος ακόμη ενός άνδρα, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρός και μετά έγινε γνωστό πως εντοπίστηκαν και άλλα θύματα.

Η Πυροσβεστική πραγματοποιεί συνεχείς απαντλήσεις υδάτων:

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μάνδρα όπως τις κατέγραψε ο φακός του zougla.gr:

Το οδοιπορικό του zougla.gr στη Μάνδρα:

Ένα κοντέινερ παρασύρθηκε από τον χείμαρρο και έκλεισε τον δρόμο.

 

Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα.

Τα νερά σε πολλά σημεία έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρισκόταν στο διάβα τους.

Στα ορμητικά νερά εγκλωβίστηκε ο οδηγός ενός ασθενοφόρου ο οποίος κατάφερε να απεγκλωβιστεί λίγη ώρα αργότερα.

Εικόνα από τον απεγκλωβισμό του οδηγού ασθενοφόρου

Δείτε εικόνες που αποτυπώνουν την απόλυτη καταστροφή:

 Εικόνα καταστροφής έξω από το γραφείο της Νέας Δημοκρατίας

Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους

Αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί

Κατεστραμμένα αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο

 Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών και παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα

Φωτογραφείο καταστράφηκε ολοσχερώς

Ο δρόμος άνοιξε στα δύο

Οι δρόμοι μοιάζουν με λίμνες

Αυτοκίνητα - μάντρες - αντικείμενα έχουν γίνει ένα

Τη βαθιά του θλίψη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Τwitter ενώ το απόγευμα της Τετάρτης κήρυξε τη χώρα σε εθνικό πένθος.


Kυβερνητικό κλιμάκιο στη Μάνδρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την κατάσταση και την πορεία των επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μεταβεί στο σημείο κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή.


«Πνίγηκε» λεωφορείο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου


(Συγκλονιστικές εικόνες από το updrones)

Σε ''ποτάμι'' μετατράπηκε η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Μάνδρας

Ακινητοποιημένο φορτηγό στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος της Μάνδρας:


Ακινητοποιημένο φορτηγό στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Οχήματα παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά

Στη Μάνδρα, τα ορμητικά νερά που κατέβηκαν από το βουνό μετέτρεψαν σε ποτάμια τους δρόμους

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου:

Μία από τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους από την σφοδρή κακοκαιρία στη Μάνδρα Αττικής ήταν και η Κωνσταντίνα Οικονόμου, 101 ετών, η οποία παρασύρθηκε από το ρεύμα.

Στην κάμερα του zougla.gr μιλά ο σύζυγος της κόρης της θανούσας κ. Μιχάλης Μάινας, ο οποίος περιγράφει τα όσα τραγικά συνέβησαν και βίωσε αυτός και η οικογένειά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης