Ένοχοι κρίθηκαν οι πρωταγωνιστές της κομπίνας που είχε στηθεί από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa-Hellas Power για να «τσεπώνουν» τα χρήματα που προορίζονταν για το γνωστό χαράτσι και να ζουν οι ίδιοι χλιδάτη ζωή.

Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών, βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση για κατηγορίες που επισύρουν βαριές ποινέςΕιδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ενόχους τους Νικ. Δεκόλη και Άρη Φλώρο για το αδίκημα της συναυτουργίας στην κακουργηματική υπεξαίρεση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου, τον Βασίλη Μηλιώνη για απλή συνέργεια σε αυτή και τους Αχ. Φλώρο και Στεφ. Σαφιάκα για άμεση συνέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το αδίκημα της λαθρεμπορίας ένοχος κρίθηκε μεταξύ άλλων ο Άρης Φλώρος, ενώ για την πράξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος καταδικάστηκαν οι Άρης Φλώρος, Στ. Σιαφάκας και Νικ. Δεκόλης. Έξι από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία.

Αυτήν την ώρα αναμένεται η απόφαση επί του αιτήματος της επιστροφής 83 εκατ. ευρώ από τους κατηγορουμένους. Ήδη η εισαγγελέας της έδρας έχει ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος αναφορικά με το σκέλος της υπεξαίρεσης ως νόμω αβάσιμο, ενώ ζήτησε να εφαρμοστεί μόνο για την πράξη της λαθρεμπορίας.

Διαβάστε ακόμη:
Αποφεύγουν τα ισόβια οι καταδικασθέντες για την Energa-HellasPower λόγω ελαφρυντικών

Η υπόθεση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη Energa-Hellas Power ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και αφορά στο αποκαλούμενο σκάνδαλο με τη μη απόδοση στα κρατικά ταμεία του ΕΕΤΗΔΕ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που εισέπρατταν οι εταιρείες.

Οι Άρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης, ως εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, φέρονται κατά το παραπεμπτικό βούλευμα να ζημίωσαν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των δύο παρόχων, αν και εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεν απέδιδαν τα χρήματα στο Δημόσιο, αλλά «τουναντίον τα παρακράτησαν και τα ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους» ζημιώνοντας το Δημόσιο με πολλά εκατομμύρια ευρώ από τον Σεπτέμβριο 2011 έως τον Νοέμβριο 2012.

Η δίωξη για την υπόθεση είχε ασκηθεί έπειτα από εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί με αφορμή πόρισμα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, το οποίο διαπίστωνε ότι ποσά που όφειλαν οι δύο εταιρείες στον ΔΕΣΜΗΕ φυγαδεύονταν μέσω εξωχώριων εταιρειών σε ελβετικές κι άλλες τράπεζες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης