Την 20/3/2019 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Δυτικής Μακεδονίας μετά από δύο ημέρες πολύωρης δικαστικής διαδικασίας καταδίκασε ομόφωνα και με αντίστοιχη εισαγγελική καταδικαστική  πρόταση, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια,  σε ποινή   φυλάκισης  15 μηνών  με τριετή αναστολή, τους  δύο ιατρούς –μαιευτήρες  που  ευθύνονται για το θάνατο μίας εγκύου γυναίκας, ηλικίας 32 ετών, και μητέρας δύο ανηλίκων τέκνων, η οποία διένυε την 32η ημέρα της κυήσεώς της στο τρίτο τέκνο της.

Η έγκυος γυναίκα,  που  υπέστη ρήξη μήτρας, μετέβη την 22/4/2011 περί ώρα 10:15 στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και κατόπιν στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου  και απεβίωσε περί ώρα 6:15 π.μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτού αναφερθούμε  στο ιατρικό   περιστατικό αξίζει να σημειωθεί ότι της τελεσίδικης αυτής καταδίκης των δύο ιατρών –μαιευτήρων προηγήθηκε ένας δικαστικός Γολγοθάς, αφού στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, αρχικώς, και οι δύο ιατροί,  οι οποίοι καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό, αθωώθηκαν ομόφωνα. Κατόπιν σχετικών νομικών ενεργειών της οικογένειας δια των πληρεξουσίων δικηγόρων της, του κου  Νικολάου Διαλυνά και της κας Αναστασίας Οικονόμου, οι οποίοι  κατέθεσαν αίτηση αναιρέσεως στον Άρειο Πάγο κι αιτήθηκαν την αναίρεση κι εξαφάνιση της αθωωτικής αποφάσεως, ο αντισεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής αποφάσεως, η οποία έγινε δεκτή  από το αντίστοιχο  ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου που ανήρεσε κι εξαφάνισε την αθωωτική απόφαση και επέστρεψε την υπόθεση για εκ νέου εκδίκαση στο  Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο με διαφορετικούς δικαστές εξέδωσε την παραπάνω καταδικαστική απόφαση.  

Συγκεκριμένα, στις 22/4/2011 και περί ώρα 22:15 η 32χρονη έγκυος γυναίκα, μητέρα ήδη δύο ανήλικων παιδιών, που διένυε την 32η εβδομάδα της κυήσεώς της, είχε  επιπωματικό πλακούντα,  ήταν ωχρή, είχε εφίδρωση και εμφάνιζε οξύτατο πόνο στο υπογάστριο (κάτω μέρος κοιλίας), μεταφέρθηκε εκτάκτως από τον σύζυγό της στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας (ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ). Σημειωτέον ότι και οι  δύο προηγηθείσες  γέννες  αυτής είχαν τελεσθεί με καισαρική τομή.

Ο πρώτος των κατηγορουμένων μαιευτήρας –γυναικολόγος, παρότι γνώριζε όλα τα ανωτέρω, αποφάσισε τη διακομιδή της στο Γ.Ν.Κοζάνης  για το λόγο ότι  στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας δεν εφημέρευσε παιδίατρος, με το αιτιολογικό  ότι  επίκειτο  τοκετός και το νεογνό θα έχρηζε παιδιατρικής φροντίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 23:15 η 32χρονη  διακομίσθηκε με τη συνοδεία εφημερεύοντος ιατρού  στο Γ.Ν. Κοζάνης εμφανίζουσα κατά την άφιξή της εκεί επιδείνωση του οξύτατου πόνου στο υπογάστριο, εξακολουθούσε να  είναι ωχρή, ίδρωνε και είχε «τραγικό προσωπείο», υποβλήθηκε σε καισαρική τομή  (στις 23:55)  από τον δεύτερο των κατηγορουμένων μαιευτήρα –γυναικολόγο, οπότε διαπιστώθηκε ακατάσχετη αιμορραγία στον κοιλιακό της χώρο («η κοιλιά της ήταν γεμάτη αίμα»), γεννήθηκε δε ένα νεογνό βάρους  2 κιλών.

Στις 1:30 της 23.4.2011, και ενώ η αιμορραγία δεν είχε σταματήσει, ο δεύτερος των κατηγορουμένων διενήργησε συρραφή μήτρας, η αρτηριακή πίεση της 32χρονης έπεσε σε τιμή 60/40mm Hg, και λίγο μετά τις 3:00, ο δεύτερος των κατηγορουμένων προέβη σε μαιευτική υστερεκτομή.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης, σε πρώτο βαθμό, αλλά, τελικώς, και το Τριμελές Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας δέχθηκαν (ομόφωνα) ότι οι δύο κατηγορούμενοι, επέδειξαν αμελή συμπεριφορά, δεν διέγνωσαν τη ρήξη μήτρας την οποία είχε υποστεί η επίτοκος δύο ώρες πριν υποβληθεί σε καισαρική τομή και δεν εκτίμησαν τον κίνδυνο που απειλούσε τη ζωή της 32χρονης, δεν προέβησαν δε στις ενδεδειγμένες ιατρικές ενέργειες. Συγκεκριμένα, ο πρώτος των κατηγορουμένων δεν συνέδεσε άμεσα την επίτοκο με καρδιοτοκογράφο, δεν προέβη σε υπερηχογραφικό έλεγχο του εμβρύου και της κοιλιακής κοιλότητας της επιτόκου, δεν προέβη άμεσα σε καισαρική τομή, ζητώντας τη συνδρομή ιδιώτη παιδιάτρου από την Πτολεμαΐδα, ο δε δεύτερος των κατηγορουμένων δεν προέβη άμεσα, μετά την καισαρική τομή, σε μαιευτική υστερεκτομή, προκειμένου να αποτρέψει το αιμορραγικό shock της επιτόκου. Αποτέλεσμα της ως άνω συγκλίνουσας αμελούς συμπεριφοράς των κατηγορουμένων ήταν ο θάνατος της 32χρονης, στις 7:00 π.μ. της 23.4.2011, από καρδιακή ανακοπή.

Ο γνωστός ποινικολόγος Νίκος Διαλυνάς έκανε την ακόλουθη δήλωση για την υπόθεση:

«Πρόκειται για ένα εξόφθαλμο ιατρικό λάθος που στοίχισε τη ζωή σε μία νεαρή γυναίκα, ηλικίας μόλις 32 ετών. Η γυναίκα αυτή είχε ήδη δύο παιδιά και ανέμενε να γεννήσει το τρίτο παιδί της. Απευθύνθηκε σε δύο Νοσοκομεία και τελικά μετά από 8 ώρες πέθανε από αιμορραγία λόγω ρήξης μήτρας. Ο θάνατος της ήταν άδικος, το ιατρικό λάθος εξόφθαλμο. Πιο συγκλονιστικό όμως είναι το γεγονός ότι τρείς δικαστές στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας αθώωσαν την πρώτη φορά και τους δύο μαιευτήρες. Τα αντανακλαστικά του Αρείου Πάγου λειτούργησαν άμεσα, η αθωωτική απόφαση εξαφανίστηκε και τελικά επαναλήφθηκε η διαδικασία και αποδόθηκε δικαιοσύνη. Για μένα η πρώτη αθωωτική απόφαση, εξόφθαλμα εσφαλμένη, πρέπει να σχολιασθεί, πρέπει να δημοσιευθεί και θα το κάνω, χάριν του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Εξάλλου, το χρωστάω στο παιδί που δεν γνώρισε τη μητέρα του και στα άλλα δύο ανήλικα παιδιά της που έμειναν ορφανά. Αυτά προς το παρόν.»

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης