Γιγαντιαία επιχείρηση με αίσιο τέλος στήθηκε ανατολικά της Μυκόνου από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού καθώς και ελικοπτέρου , για τη διάσωση του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «LITTLE SEYMA» που προσάραξε χθες το βράδυ κοντά στην νησίδα Τραγονήσι Μυκόνου.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού καθώς και μέλη της ΕΜΑΚ κατάφεραν να προσεγγίσουν με αλιευτικό σκάφος το σημείο πάνω στη βραχονησίδα στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο οι ναυτικοί και αφού τους επιβίβασαν με ασφάλεια τους μετέφεραν στη Μύκονο. Λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν κατάφερε να προσεγγίσει το ελικόπτερο super puma.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε καρέ-καρέ την περιπετειώδη επιχείρηση διάσωσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλοίο, που μεταφέρει 2.700 τόνους αλεύρι και είχε αναχωρήσει από λιμάνι της Ρωσίας με προορισμό την Αμμόχωστο, έχει μικρή εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιό τουΤο φορτηγό πλοίο «LITTLE SEYMA» με σημαία Παναμά έχει 12 άτομα πλήρωμα (9 Ουκρανούς και 3 υπηκόους Αζερμπαϊτζάν), οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Μυκόνου, Νάξου, Σύρου και Τήνου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό προσάραξης του Φ/Γ πλοίου ”LITTLE SEYMA” σημαίας Παναμά, με δώδεκα (12) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, μέλη πληρώματος, στη νήσο Τραγονήσι νότιο ανατολικά ν. Μυκόνου.

Το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό την Αμμόχωστο, έμφορτο με 2.700 tonnes φορτίου ΄΄Sun Flower΄΄.

Άμεσα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ στην περιοχή προσπάθησαν να προσεγγίσουν πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα ρυμουλκό, αλλά λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη αυτό δυνατό.

Ομοίως ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, προσέγγισαν την περιοχή αλλά λόγω καιρικών συνθηκών αποχώρησαν.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και το Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» προσέγγισαν το ανωτέρω πλοίο, ενώ το πλήρωμα του Φ/Γ πλοίου ”LITTLE SEYMA” είχε ήδη επιβιβαστεί σε σωσίβια πνευστή λέμβο και αποβιβαστεί σε βραχώδη περιοχή.

Επίσης, απογειώθηκε ελικόπτερο (Chinook) του Στρατού Ξηράς από το αεροδρόμιο Μεγάρων στο οποίο επιβιβάστηκαν επτά (07) στελέχη της Ε.Μ.Α.Κ. και πέντε (05) στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία μετέβησαν στη ν. Μύκονο.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού, των δώδεκα μελών του Φ/Γ πλοίου, αρχικά από τα στελέχη της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή του ελικοπτέρου Π.Α. με αρνητικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή αλιευτικού σκάφους καθώς και ταχύπλοου σκάφους, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή (βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 έως 9 bf), προέβησαν στον ασφαλή απεγκλωβισμό και διάσωση του πληρώματος.

Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν στο Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» Ν.Π. 11723 και ακολούθως μεταφέρθηκαν στο νέο λιμάνι Μυκόνου για τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών.

Από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου, που διενεργεί την προανάκριση, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης».

Οι ναυτικοί φιλοξενούνται στο παλιό λιμεναρχείο

Στο κτίριο του παλαιού λιμεναρχείου μέσα στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του δήμου Μυκόνου, οι 12 αλλοδαποί ναυτικοί. Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν σε ρυμουλκό και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νέο λιμάνι της Μυκόνου.

Οι καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται προσαραγμένο το φορτηγό πλοίο εξακολουθούν να είναι δυσμενείς, ενώ έχει μικρή εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιό του. Στη θαλάσσια περιοχή δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση ενώ μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα εκτιμηθεί η κατάσταση του πλοίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης