Το ταξίδι αλληλεγγύης στον αγώνα του κουρδικού λαού για ανεξαρτησία και υπέρ της απελευθέρωσης του Οτσαλάν, από το Λαύριο στη Νάπολη, ολοκληρώθηκε σήμερα 12/11/2021 με 50 περίπου ακτιβιστές από διάφορες χώρες του κόσμου. Προηγήθηκαν εκδηλώσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν στην Αθήνα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής οι αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν πορεία στη Νάπολη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι οι δήμαρχοι της πόλης τάχθηκε υπέρ του σκοπού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελευθερία Ψυχογιού που συμμετέχει σε δήλωσή της που έστειλε στο zougla.gr από τους δρόμους της ιταλικής πόλης, επισημαίνει ότι η ο αγώνας των Κούρδων και της ελευθερίας του Οτσαλάν συνδέεται με την ελευθερία όλων των λαών του κόσμου, ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση για ακόμη μια φορά να εκφράσει μια μεγάλη «συγνώμη» για τις ευθύνες της χώρας μας στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στις τουρκικές αρχές…

Δείτε τη δήλωσή της:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες από το ταξίδι και την άφιξη των ακτιβιστών στη Νάπολη:

 

Οι δήμαρχοι της Νάπολη τίθενται υπέρ της διαδήλωσης για τον Οτσαλάν

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου το σινεμά Στούντιο Αρτ Σινεμά με ομιλία του δικηγόρου του Οτσαλάν, Ιμπραχίμ Μπιλμέζ, της βουλεύτριας του τουρκικού αριστερού κόμματος HDP Besime Konca, της Γαλλίδας αλληλέγγυας, φίλης του κουρδικού αγώνα και πρόεδρο της Κουρδογαλλικής φιλίας Slyvie Jan και του συγγραφέα και φιλοσόφου Salvatore Malinconico. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν πολλοί δημοσιογράφοι και αλληλέγγυοι στον κουρδικό αγώνα από χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο δικηγόρος του Οτσαλάν, Μπιλμέζ, μίλησε για την κατάσταση που αντιμετωπίζει στα μπουντρούμια του τουρκικού κράτους, όπου βρίσκεται απομονωμένος ενόσω οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε σιωπούν. Επίσης, έγινε αναφορά στις κρίσιμες εκείνες μέρες που είχε έρθει ο Οτσαλάν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι ο Κούρδος ηγέτης ήθελε να έρθει στη χώρα μας ώστε να θέσει τις βάσεις για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος σε ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος. Όμως η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή, η Ελλάδα παρέδωσε τον Οτσαλάν στις αρχές της Κένυας και από εκεί στους πράκτορες της τουρκική ΜΙΤ. Ο Μπιλμέζ προσέθεσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του κουρδικού πρέπει να εμπεριέχει την απελευθέρωση του Οτσαλάν και έως τότε πρέπει όλες και όλοι να «ενωθούμε, να αντισταθούμε και να πολεμήσουμε ότι είναι άδικο».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης