Η αυτοψία που διενήργησε επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο ιστορικό κτήριο που «Ακροπόλ Παλλάς» έδειξε ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στατικής επάρκειας.

Έντονές ανησυχίες σχετικά με την στατικότητα του κτηρίου είχαν εγερθεί μετά την πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2012. Πάντως η διάρκειας δυόμισι ωρών φωτιά είχε ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του βιτρώ και την κατά τόπους καύση του ξύλινου δαπέδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι δεν έχει πειραχθεί ο πυρήνας του κτηρίου και ότι δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στα μαρμάρινα, μεταλλικά, γύψινα και ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία στο εσωτερικό του. Οι μεγαλύτερες φθορές εντοπίζονται στο βιτρώ του κεντρικού κλιμακοστασίου του ημιωρόφου (το μοναδικό βιτρώ στο κτίριο), που καταστράφηκε ολοσχερώς και στο ξύλινο δάπεδο, στην είσοδο του δευτέρου ισογείου, οι φθορές του οποίου εντείνονται από έντονες κηλίδες υγρασίας κατά την κατάσβεση της φωτιάς.
Επίσης, ολοσχερώς έχουν καταστραφεί η ξύλινη κουπαστή της σκάλας από το κλιμακοστάσιο έως τον τρίτο όροφο και μεγάλο τμήμα της ξυλόγλυπτης διακόσμησης του ενός εκ των παραθύρων στην αίθουσα του Αθηναϊκού Σαλονιού, ενώ εντοπίστηκαν και απώλειες σε τμήματα των γύψινων στοιχείων.

Οι παραπάνω φθορές οδήγησαν στην ανάγκη επικαιροποίησης της εγκεκριμένης -από το Κεντρικό Συμβούλιο των Νεωτέρων Μνημείων (στις 24 Νοεμβρίου 2011)- προμελέτης συντήρησης και αποκατάστασης των διακοσμητικών στοιχείων του «Ακροπόλ Παλλάς».

Κατά την αποψινή συνεδρίαση, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για ό,τι έχει συμβεί σε ένα κτήριο-κόσμημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης