Κάμψη εισπράξεων και επισκεπτών στα μουσεία το 2011

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2012, 15:01
Κάμψη εισπράξεων και επισκεπτών στα μουσεία το 2011
Συρρίκνωση στον αριθμό των επισκεπτών κατά 13,9%, αλλά και στις εισπράξεις κατά 16% καταγράφηκε στα μουσεία της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ολόκληρο το 2011 παρατηρήθηκε συνολική μείωση 2,4% στους επισκέπτες και μείωση 5,5% στις εισπράξεις.

Διαφορετική είναι η εικόνα στους αρχαιολογικούς χώρους για τον αριθμό των επισκεπτών και τις εισπράξεις. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο σημειώθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 7% και μείωση των αντίστοιχων εισπράξεων σε ποσοστό 37,9%. Για το σύνολο του 2011 καταγράφηκε αύξηση 17,5% στους επισκέπτες, καθώς και αύξηση 6,7% στις εισπράξεις.

Κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού

Την ίδια ώρα και με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει, δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη για την πρόσληψη 680 εποχικών φυλάκων - 450 ημερήσιων, 140 νυχτοφυλάκων και 90 υπαλλήλων καθαριότητας, με αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί χώροι που τυπικά λειτουργούν έως τις 19.00, να κλείνουν πολλές ώρες νωρίτερα, αφήνοντας… απ’ έξω εκατοντάδες τουρίστες που έρχονται να τους επισκεφθούν.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών καθυστέρησε την έγκριση του σχετικού κονδυλίου για την πρόσληψη προσωπικού.

Έτσι, η Ακρόπολη και τα μεγάλα μουσεία των Αθηνών κλείνουν τα Σαββατοκύριακα στις 14.30, κάτι που δυστυχώς ισχύει και για αρχαιολογικούς χώρους που θεωρούνται «ναυαρχίδες» του πολιτισμού, όπως οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Κνωσός, η Φαιστός.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας παραμένει εντελώς κλειστός τα Σαββατοκύριακα, ενώ κλειστά είναι και τα μουσεία Καλύμνου, Κάσου, οι αίθουσες των προϊστορικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου και ο αρχαιολογικός χώρος της Σικυώνος στην Κορινθία, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2012, 15:22