Καλαμάτα: Χειροπέδες σε οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στη Μεσσηνία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017, 12:33
Καλαμάτα: Χειροπέδες σε οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στη Μεσσηνία
Εξαρθρώθηκε, έπειτα από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Μεσσηνίας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν προχθές (7.11.2017) και χθες (8.11.2017) ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας και της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή και δικαστικών λειτουργών.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα, πέντε άνδρες, ηλικίας από 47 έως 55 ετών, και τρεις γυναίκες, ηλικίας 40, 44 και 65 ετών, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες κι άλλους χώρους.Σε βάρος των ανωτέρω σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, παράβαση του Τελωνιακού Κώδικα και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που περιλαμβάνει ακόμη δύο άτομα, ηλικίας από 47 και 69 ετών, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, ο 55χρονος από τους συλληφθέντες κατηγορείται και για παραβίαση περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, ενώ ο 47χρονος κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, έπειτα από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον τους τελευταίους πέντε μήνες, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης), καθώς και ναρκωτικών δισκίων, σε περιοχές της Μεσσηνίας.Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons ).

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-ποσότητα κοκαΐνης, βάρους 107,7 γραμμαρίων
-μικροποσότητα ηρωίνης
-ποσότητα κάνναβης, βάρους 321 γραμμαρίων
-ποσότητα μεθαδόνης, βάρους 172 γραμμαρίων
- 27 ναρκωτικά δισκία
-ποσότητα λαθραίου καπνού, βάρους 460 γραμμαρίων
-περίστροφο σφαιριδίων
-δύο στιλέτα
-19 κυνηγετικά φυσίγγια και 500 μεταλλικά σφαιρίδια
-τρεις ζυγαριές ακριβείας
-στρογγυλή σφραγίδα δημόσιας υπηρεσίας
-μηχάνημα αναγνώρισης πλαστών χαρτονομισμάτων
-το χρηματικό ποσό των 6.475 ευρώ, ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων
όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων
-αντικείμενα που σχετίζονται με τη συσκευασία και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
-πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.

Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, η οποία έχει συστηματικό χαρακτήρα, είχαν διακινήσει πάνω από 1.300 γραμμάρια κοκαΐνη και 1,5- κιλό ηρωίνη, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

Όπως επιπλέον προέκυψε, ο 47χρονος από τους συλληφθέντες, την 18.10.2017, μετέφερε με όχημα έξι μη νόμιμους μετανάστες από περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σε περιοχή της Κορινθίας.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2017, 12:34