Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Προσβολή για τον πολιτισμό μας, όνειδος για την κοινωνία μας και ντροπή για τον ανθρωπισμό μας, αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με την κακοποίηση των ζώων. Οι δολοφονίες και οι βασανισμοί ζώων έχουν το χαρακτήρα «μάστιγας», όπως προκύπτει από τον τεράστιο αριθμό καταγγελιών που γίνονται καθημερινά, σε όλη τη χώρα, από ευαισθητοποιημένες για το θέμα οργανώσεις και πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφίες και βίντεο με κακοποιημένα ή θανατωμένα ζώα κάνουν το γύρο του διαδικτύου κι έτσι αναδεικνύεται μια αλήθεια, που ίσως μέχρι πρότινος παρέμενε κρυμμένη στους περισσότερους: είμαστε «πρωταθλητές», σε σύγκριση με τα πολιτισμένα κράτη, στην κακοποίηση των ζώων, είτε των αδέσποτων είτε των κατοικίδιων. Και μάλιστα, αυτή η «αλήθεια» διαδίδεται πλέον ταχύτατα και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμη και αρνητικές καμπάνιες για τον τουρισμό μας!

Είτε λόγω… αρρωστημένων μυαλών, είτε λόγω εσφαλμένης νοοτροπίας για τη θέση και την αξία των ζώων, οι βασανισμοί, οι θανατώσεις αλλά και οι «έμμεσες» κακοποιήσεις τείνουν να αποτελέσουν το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης κουλτούρας μας.

Η zougla.gr επιλέγει να μην προβάλλει φωτογραφίες και βίντεο, από τα εκατοντάδες που έχει στη διάθεση της, με τις σκηνές πραγματικής φρίκης από τέτοια περιστατικά, αλλά προτιμήσαμε να ρωτήσουμε για την κατάσταση τους «ειδικούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ύρια Λιονάκη, από τους «Ενεργούς Πολίτες για τη Σωτηρία των Ζώων στην Αθήνα», δίνει το στίγμα για το τι αντιμετωπίζει καθημερινά, στην Αττική. Εστιάζει δε, στις μαζικές εξοντώσεις αδέσποτων που προέρχονται από τους ασυνείδητους που πετούν φόλες στους δρόμους της Αθήνας.

Η Αναστασία Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 108 Ζωοφιλικών Σωματείων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από τα Χανιά.

Η Άντζελα Αραβαντινού, ενεργή φιλόζωος, μας εξηγεί τους λόγους αλλά και τα είδη κακοποίησης που υφίστανται τα ζώα στη χώρα μας: το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ξυλοδαρμοί και οι θανατώσεις, αλλά ουσιαστικά και η εγκατάλειψή τους…

Και δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά κάνουν το γύρο του κόσμου, με αποτέλεσμα τη δυσφήμηση της χώρας μας…

Δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου

Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα ζητήματα στη χώρα μας, το πρόβλημα δεν έγκειται στην ελλιπή νομοθεσία, αλλά στην εφαρμογή της.

Στην προμετωπίδα της υπεράσπισης βρίσκονται οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι πολίτες, που αναλαμβάνουν να περιθάλψουν και σε πολλές περιπτώσεις να διασώσουν τα κακοποιημένα ζώα.
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται ο τελευταίος νόμος (4039/2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» και μάλιστα από τον περασμένο Απρίλιο με διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., τα αστυνομικά όργανα είναι υποχρεωμένα να συμβάλλουν στην αποτελεσματική προστασία κάθε είδους ζώου και την πρόληψη και αποτροπή εκδηλώσεων οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς σε βάρος τους, είτε αυτεπάγγελτα, είτε μετά από καταγγελίες.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η αστυνομία συνεργάζεται με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Δείτε το ρεπορτάζ της zougla.gr από την «απελευθέρωση» δύο σκυλιών, από φιλόζωους, μετά από καταγγελίες για κακοποίηση τους από τον ιδιοκτήτη τους, μέσα στο σπίτι του! Προηγήθηκε η σύλληψή του, κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης.

Αιτίες του φαινομένου

Η Αναστασία Μπομπολάκη, εξηγεί στη zougla.gr ότι πρόκειται για «πρόβλημα του πολιτισμού μας, που έχει χτιστεί πάνω στην εκμετάλλευση και στη σχέση εξουσίας που έχουμε με τα ζώα», καθώς και ότι η σχέση αυτή «πρέπει επιτέλους να επανεξεταστεί».

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, τα αδέσποτα ζώα κινδυνεύουν και από άλλες πηγές. Πολλά είναι τα περιστατικά αρπαγής ζώων και θανάτωσης τους από αλλοδαπούς, οι οποίοι προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες για να τα… φάνε. Φιλοζωικές οργανώσεις μάλιστα έχουν καταθέσει σχετικά στοιχεία στον Εισαγγελέα, καταγγέλλοντας αυτά τα συμβάντα και αναμένονται τα πορίσματα.

Δείτε μαρτυρίες τέτοιων περιστατικών, όπως τις κατέγραψε ο φακός της zougla.gr.

Τέλος, όπως σχολιάζουν αστυνομικοί κύκλοι στη zougla.gr, «η προστασία των ζώων από την ανθρώπινη βαρβαρότητα, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει, πέραν της αυστηρής ποινικής μεταχείρισης των παραβατών, πέραν των αστυνομικών μέτρων πρόληψης και καταστολής, πέραν της επιστημονικής συνδρομής των κτηνιατρικών υπηρεσιών και της ευαισθητοποίησης των φιλοζωικών οργανώσεων, να συνοδεύεται από τη γενικότερη ενεργή κοινωνική συμμετοχή και την αλλαγή της αντίληψης του μέσου πολίτη για το ζήτημα αυτό»…

Διαβάστε ακόμη: Γινόμαστε πανευρωπαϊκά… ρεζίλι των σκυλιών!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης