Αλλάζει το σκηνικό του καιρού μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα «χτυπήσει», με κύριο χαρακτηριστικό έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως  θυελλώδεις νότιους ανέμους, βροχές και καταιγίδες. Πάντως η κακοκαιρία έχει ήδη ξεκινήσει από την Ήπειρο και το Ιόνιο, προκαλώντας πολλά προβλήματα στις περιοχές αυτές ενώ αναμένεται να συνεχιστεί προς τη δυτική Στερεά και τη Πελοπόννησο, όπως και δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Εξασθένιση του φαινομένου αναμένεται από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Ξεχείλισε ο ποταμός Αχέροντας στη Θεσπρωτία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα τη Θεσπρωτία, η οποία αντιμετωπίζει έντονες βροχοπτώσεις εδώ και ώρες.

Ως αποτέλεσμα, ο ποταμός Αχέροντας έχει ξεχειλίσει στη Γλυκή Θεσπρωτίας.

Δείτε βίντεο που τράβηξε κάτοικος της περιοχής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 

 

Δημοσιεύτηκε από Ilias Bournas στις Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021

 

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών.

 

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς κινείται η κακοκαιρία:

 

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής 12/12. Στον Χάρτη 1 φαίνεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου 11/12.

 

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική αλλά πρόσκαιρη ενίσχυση το Σάββατο 11/12 και θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 έως 9 μποφόρ. Την Κυριακή 12/12 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς. Οι θυελλώδεις νοτιάδες που θα επικρατήσουν το Σάββατο 11/12 θα δημιουργήσουν υψηλό κατά τόπους κυματισμό. Σύμφωνα με μοντέλο πρόγνωσης κυματισμού του ΕΑΑ / meteo.gr, υψηλός κυματισμός αναμένεται στο Ιόνιο, στις ακτές των δυτικών της χώρας, μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, στον Σαρωνικό και στο Βόρειο Αιγαίο. Στον πρώτο χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ το Σάββατο 11/12 καθώς και η επικρατούσα διεύθυνση του ενώ στον δεύτερο χάρτη, παρουσιάζεται το σημαντικό ύψος κύματος που αναμένεται τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 11/12.

Περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ το Σάββατο

 

Σημαντικό ύψος κύματος τις βραδινές ώρες του Σαββάτου

Σύμφωνα με το meteo.gr, ισχυρές βροχές σημειώνονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 11/12 καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας. Στον Εικόνα 1 παρουσιάζεται η θέση του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού (με “L”) καθώς και οι νεφικοί σχηματισμοί που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χώρου.

 

Στον Πίνακα 1 παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οποίοι κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το πρωί του Σαββάτου 11/12. Όπως φαίνεται σε αυτόν τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί του Σαββάτου 11/12 να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά).

Ο καιρός στην Αττική

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και τοπικά από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες έως 7 μποφόρ. Στον Σαρωνικό και τον Νότιο Ευβοϊκό οι νότιοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις από 5 έως 7 μποφόρ και από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στον Θερμαϊκό οι νοτιανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 5 έως 7 μποφόρ και τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Μήνυμα του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα

Μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα του Σαββάτου στάλθηκε μέσω του 112 σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλαδός.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα απεστάλη στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε αυτό γίνεται προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή και συνιστά στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή μπορεί να πλημμυρίσουν.

Το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης