Σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας «Ιανός», όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, στις 18:00 θα γίνουν ανακοινώσεις για το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη χώρα μας.

Απόψε το βράδυ επίσης θα υπάρχει η πρώτη εικόνα για την Αττική, όπου το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας προβλέπεται ότι θα φθάσει το απόγευμα της Παρασκευής. Οι άνεμοι ωστόσο αναμένεται να πνέουν με μικρότερη σφοδρότητα.

Πάντως στην Αττική θα πραγματοποιείται τεχνική σύσκεψη κάθε 6 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός, ενώ επανέλαβε τις τρεις οδηγίες για τους πολίτες των περιοχών που θα πληγούν:
•    Όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν και κοντά σε χειμάρρους και ποταμούς να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους και να εξετάσουν την πιθανότητα να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους.
•    Να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση, να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα, ενώ σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού.
•    Να μη διασχίζουν χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει για κανέναν λόγο.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το ’95 και μετά και τείνει να ενταθεί στην περιοχή της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ έστειλε μήνυμα προς την αυτοδιοίκηση να μην κλείνουν τα σχολεία χωρίς να ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού-Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης