Πατήστε εδώ για να δείτε live από το 17ο χλμ. Αθηνών-Λαμίας

Άνοιξαν οι ουρανοί: Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από νωρίς σήμερα το πρωί μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αθήνα τα φαινόμενα είναι έντονα στο κέντρο αλλά και τα προάστια, με την Πυροσβεστική να δέχεται κλήσεις για να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά. Συγκεκριμένα η υπηρεσία έχει δεχθεί 5 τηλεφωνήματα για αντλήσεις υδάτων και ακόμη 5 για κοπές δέντρων.

Βροχόπτωση και ισχυροί άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτή την ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξουργείο

Γλυφάδα

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το πρωί της Κυριακής.

Πλημμύρα στην Πάτρα

Υπόγεια και καταστήματα στο κέντρο της Πάτρας πλημμύρισαν, από την καταιγίδα που εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 9.30 το πρωί του Σαββάτου.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας προκλήθηκε διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές των Πατρών, ενώ τα πρώτα πλημμυρικά φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους και στην Περιφέρεια, με την Πυροσβεστική να έχει δεχθεί κλήσεις για απάντληση υδάτων από κατοίκους της του Αγίου Βασιλείου, των Αραχωβιτίκων και της Οβρυάς.

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται από το πρωί και μέχρι την Κυριακή ο Δήμος Πατρέων με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με το υπ. αριθμ. : 7621/20.10.2016 Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Γ.Γ.Π.Π.

Κακοκαιρία στο Μεσολόγγι

Από τις έξι το πρωί ισχυρή καταιγίδα πλήττει την πόλη του Μεσολογγίου. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχεται συνέχεια κλήσεις από σπίτια και καταστήματα για άντληση υδάτων, ενώ αρκετοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει. Ειδικότερα, έχει δεχθεί περισσότερες από 100 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, όπως επίσης και για κοπές δέντρων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Δείτε φωτό του onairnews.gr:

Προβλήματα καταγράφονται και στην Ναύπακτο, όπου εκεί η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 20 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων.

Έντονα φαινόμενα και στην Άρτα

Πλημμύρισαν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες, στην πεδιάδα της Άρτας από τη δυνατή νεροποντή τα ξημερώματα. Το νερό έχει σκεπάσει γέφυρες, αυλές, γήπεδα και χωράφια κοντά στον Αμβρακικό.

Οι κάτοικοι καταλογίζουν ευθύνες για την κατάσταση στους αρμόδιους, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, παρά την πρόβλεψη για έντονα καιρικά δεν έθεσαν σε λειτουργία τις τουρμπίνες του αντλιοστασίου στη Βίγλα, ώστε να παροχετευθούν τα νερά που εγκλωβίζονται στα χαμηλότερα σημεία της πεδιάδας.

Βροχόπτωση το Σάββατο και την Κυριακή

Συμβουλές από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Ο καιρός σήμερα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης