Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα κύμα κακοκαιρίας το οποίο επηρεάζει τη χώρα μας με βροχές και τοπικές καταιγίδες , πιθανόν ισχυρές κυρίως την Κυριακή. Παράλληλα παρατηρείται σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο ενώ θα ανέλθει η θερμοκρασία ως προς τις ελάχιστες τιμές. Σημαντικό είναι το γεγονός πως ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική όπου θα επηρεάσει περισσότερο τη δυτική – κεντρική και νότια Ελλάδα με αποτέλεσμα κατά καιρούς να εκδηλώνεται λασποβροχή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετά κρύες αέριες μάζες (ασυνήθιστα ισχυρές για την εποχή) από τον Αρκτικό κύκλο, αναμένεται να κινηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ευρώπης. Ο αντικυκλώνας βορειοδυτικά της Μ.Βρετανίας βοηθάει ιδιαίτερα στην κατάβαση των ψυχρών αερίων μαζών και στη δημιουργία δευτερευόντων βαρομετρικών χαμηλών, όπου μέρος αυτών των συστημάτων θα επηρεάσει και τη χώρα μας από σήμερα Σάββατο έως και την Τρίτη, αρχικά με βροχές – καταιγίδες και ενίσχυση των νοτιάδων στα πελάγη και από τη Δευτέρα έως και την Τρίτη με στροφή των ανέμων σε δυτικούς – βορειοδυτικούς, πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα δυτικά – βόρεια και ανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Δείτε live πως κινείται η κακοκαιρία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες για σήμερα Σάββατο:

Νεφελώδης είναι ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες στη δυτική Ελλάδα. Λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν αρχικά στα βόρεια νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι βροχές θα ενταθούν και θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο,τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας έως και τις μεσημβρινές ώρες. Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις αναμένονται αρχικά στην Κρήτη,τις Κυκλάδες , τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες όπου και εκεί προς το απόγευμα ο καιρός θα καταστεί αρκετά νεφελώδης και θα σημειωθούν βροχές, όπως και σε τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μέχρι τη νύχτα. 

Νεφελώδης καιρός και τη νύχτα στις περισσότερες περιοχές και τοπικές βροχές στα δυτικά – κεντρικά – βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα. Σημειώνεται πως ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική και θα είναι έντονο το φαινόμενο στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες – νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ με σταδιακή ενίσχυση έως και τα 8 Μποφόρ το απόγευμα και τη νύχτα. Στο Αιγαίο αρχικά μεταβλητοί και έπειτα από νότιες διευθύνσεις με σταδιακή ενίσχυση έως και τα 6 Μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 22 βαθμούς , στα κεντρικά και δυτικά από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου και στα υπόλοιπα τμήματα από 16 έως και 24 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική:

Παροδικά νεφελώδης αναμένεται ο καιρός αρχικά με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας με σταδιακή πύκνωση των νεφώσεων προς τις μεσημβρινές ώρες όπου και θα σημειωθούν βροχές. Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται το απόγευμα και νέες βροχοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις και από το μεσημέρι νότιοι – νοτιοανατολικοί έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη:

Παροδικά νεφελώδης καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας έως και τις μεσημβρινές ώρες. Βροχές παροδικού χαρακτήρα θα σημειωθούν προς τις απογευματινές ώρες ενώ τη νύχτα ο καιρός θα συνεχίσει να είναι νεφελώδης με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι από μεταβλητές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. 

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες της Κυριακής:

Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη δυτική – κεντρική και νότια Ελλάδα. Αρχικά ο καιρός θα είναι αρκετά νεφελώδης στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με βροχοπτώσεις. Παράλληλα βροχές θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο,στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα με εξαίρεση την δυτική Πελοπόννησο, ο καιρός θα είναι αρκετά νεφελώδης. 

Από τις μεσημβρινές ώρες και μετά βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά τμήματα της Πελοποννήσου,της κεντρική και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και τοπικά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας έως και αργά το απόγευμα. Το απόγευμα και τη νύχτα τα φαινόμενα με πιθανότητα ισχυρής έντασης θα μετατοπιστούν εντός του Αιγαίου πελάγους, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη ενώ παράλληλα κάποιες βροχές θα συνεχίσουν να απασχολούν την ανατολική Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Ελλάδα. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 7 Μποφόρ με πιθανότητα για ριπές στα 8 Μποφόρ, όμως εντός της ημέρας θα στραφούν σε δυτικούς – βορειοδυτικούς έως τα 6 Μποφόρ. Στο Αιγαίο πέλαγος οι ισχυροί νοτιάδες θα πνέουν με ένταση έως και τα 8 Μποφόρ (τοπικά και τα 9 Μποφόρ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο) έως και τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς – νοτιοδυτικούς μέχρι αργά τη νύχτα με μικρή εξασθένηση ως προς την ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια. Αμετάβλητη στα υπόλοιπα τμήματα. 

Στην Αττική:

Ηλιοφάνεια με διάσπαρτες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες θα επεκταθούν μέχρι και τα δυτικά και τα προάστια του λεκανοπεδίου. Πιθανότητα καταιγίδας και στην Αθήνα προς τις απογευματινές ώρες. Τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά. 

Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 5 έως 6 Μποφόρ. Στροφή των ανέμων σε δυτικούς – βορειοδυτικούς από τις απογευματινές προς νυχτερινές ώρες. Η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη. 

Στη Θεσσαλονίκη:

Νεφελώδης καιρός με λίγα διαστήματα ηλιοφάνειας τις πρωινές ώρες. Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες με βροχές και τοπικές καταιγίδες έως και τις πρώτες βραδυνές ώρες. Τη νύχτα σταδιακά ο καιρός θα παρουσιάσει μερική βελτίωση. Οι άνεμοι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. 

Η ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιφέρειες και δήμους, να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις  ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ταυτόχρονα, απευθύνει έκκληση και στους πολίτες να λάβουν μια σειρά προστατευτικών μέτρων. Συγκεκριμένα, τους ζητεί να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία ενδέχεται να παρασυρθούν από τους χειμάρρους, και να καθαρίσουν τα λούκια και τις υδρορροές των σπιτιών τους. Παράλληλα, τους συστήνει να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, όσο διαρκεί η κακοκαιρία αλλά και αρκετές ώρες μετά το πέρας αυτής, όπως και να αποφύγουν υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Ακόμα, τους υπενθυμίζει ότι πρέπει να προφυλάσσονται αυτομάτως οι ίδιοι, αλλά να προστατεύουν και τα ζώα τους κ.ά.

Η ιστοσελίδα της αστυνομίας, www.astynomia.gr, θα ανανεώνεται συνεχώς σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την ορατότητα του δικτύου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας και στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας, www.civilprotection.gr.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

«Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 03 Μαΐου 2019 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού προβλέπεται αύριο Σάββατο (04-05-2019) από τις μεσημβρινές ώρες και από τα νοτιοδυτικά με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές και πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

1. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές προβλέπονται:

Α] Αύριο Σάββατο (04-05-2019) από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο, τη Δυτική Πελοπόννησο, βαθμιαία τη Δυτική Στερεά και την Ήπειρο.

Β] Την Κυριακή (05-05-2019) κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και από αργά το απόγευμα στη Θράκη.

2. Θυελλώδεις νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι (7-8 μποφόρ) προβλέπονται:

Στο Ιόνιο από το απόγευμα του Σαββάτου (04-05-2019) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (05-05-2019).

Την Κυριακή στο Αιγαίο, όπου πιθανώς στα ανατολικά να φτάσουν τα 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας απόκινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλάσσονται αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.»

Πηγές: Μeteoclub.gr, Μeteo.gr, Windy. com, Weather.gr
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης