Αλλάζει προσωρινά το σκηνικό του καιρού για άλλη μια φορά εν μέσω καλοκαιριού και μία εβδομάδα πριν την ημερολογιακή μετάβαση στον Σεπτέμβριο και τον φαινομενικά φθινοπωρινό καιρό (που φυσικά στη χώρα μας αργεί αρκετά…).

Έτσι, φαινόμενα που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ισχυρά, αναμένονται σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα των μετεωρολογικών μοντέλων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται προς το απόγευμα στη Δυτική Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και στην Πελοπόννησο, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η ολική βροχόπτωση που αναμένεται έως το βράδυ της Τρίτης 25/08, ενώ σημειώνονται και οι περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα χαλαζόπτωσης.

Ειδικότερα από τις πρώτες απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας και  θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες με πιθανή ισχυρή ένταση. Γενίκευση των φαινομένων θα υπάρξει μετά το απόγευμα σε δυτική – κεντρική και ανατολική Μακεδονία με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές με πιθανή χαλαζόπτωση. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν έως τις πρώτες βραδυνές ώρες με τάση βελτίωσης μέσα στη διάρκεια της νύχτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βροχοπτώσεις την Τρίτη το απόγευμα

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν  και στα ορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και κεντρικής – βόρειας Πελοποννήσου το απόγευμα και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες έως αργά το απόγευμα. Τη νύχτα μεμονωμένες βροχές – καταιγίδες μικρής διάρκειας θα απασχολήσουν την ανατολική Θεσσαλία, πιθανόν τις Σποράδες, τη βόρεια – κεντρική Εύβοια, τη Βοιωτία και τα δυτικά – βόρεια τμήματα της Αττικής.

Βροχοπτώσεις την Τρίτη το βράδυ

Οι άνεμοι στο Ιόνιο πέλαγος θα πνέουν από το απόγευμα βορειοδυτικοί έως 5 Μποφόρ. Μεταβλητοί θα είναι οι άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως 4 Μποφόρ ενώ στα ανατολικά τμήματα βορειοδυτικοί έως 5 Μποφόρ.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη βόρεια Ελλάδα.

Βροχές το βράδυ σε Αττική και Θεσσαλονίκη  

Όσον αφορά την Αττική, μετά το μεσημέρι αναμένεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα δυτικά – βορειοδυτικά του νομού με πιθανότητα εκδήλωσης παροδικών βροχών ή μεμονωμένης καταιγίδας.  Τη νύχτα ο καιρός θα παρουσιάσει σύντομη επιδείνωση με βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στη δυτική – βόρεια Αττική έως τα μεσάνυχτα.Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις έως 2-3 Μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι έως 4 Μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη μετά το μεσημέρι στα γύρω ορεινά αναμένονται μεμονωμένες βροχοπτώσεις ή καταιγίδες.
Το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και μέσα στη πόλη όπου και αναμένεται να βρέξει αρκετά με συνοδεία καταιγίδας ή και τοπικής χαλαζόπτωσης. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν νοτιότερα και θα εξασθενήσουν.

Την Τετάρτη, 26.08.2020, θα επικρατούν λίγες μόνο σποραδικές νεφώσεις με εξαίρεση τις πρωινές ώρες στα βορειοανατολικά όπου οι νεφώσεις θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά,  θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βόρεια έως 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βορειοανατολικά.

Από την Πέμπτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε ολόκληρη τη χώρα με τη θερμοκρασία σε άνοδο.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, weather.gr, meteoclub.gr, xalazi.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης