Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού είναι πια γεγονός καθώς το θερμόμετρο αύριο, Κυριακή και μεθαύριο, Δευτέρα, θα δείξει ακόμη και πάνω από 40°C. Η θερμοκρασία θα αυξηθεί καθώς θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Μεσόγειο πλησιάζουν στη χώρα μας

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία την Κυριακή και τη Δευτέρα θα έχουμε 38 με 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά κυρίως της Κεντρικής Ελλάδος, χωρίς να αποκλείεται τοπικά να δούμε τον υδράργυρο να φτάνει και σε τιμές περί 40 βαθμούς, σε περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς και δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θερμοκρασία θα αυξηθεί καθώς θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Μεσόγειο πλησιάζουν στην περιοχή μας.

Το βίντεο δείχνει την πορεία των θερμών αέριων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 m μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουλίου (πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα).

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει ενδεικτικές θερμοκρασίες που προβλέπονται για το μεσημέρι της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το δελτίο του καιρού για την Κυριακή

Την Κυριακή 22 Ιουλίου αναμένεται ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και μόνο από το μεσημέρι και έπειτα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και το Βόρειο Ιόνιο, όπου και υπάρχει πιθανότητα για σποραδικές, παροδικές βροχές.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 19 έως 38 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από 21 έως 40, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 31, στα νησιά του Αιγαίου από 20 έως 36, και στην Κρήτη από 18 έως 34.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως μετά το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως μετά το μεσημέρι θα γίνουν δυτικοί – νοτιοδυτικοί 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, όμως στη περιοχή των Δωδεκανήσων θα φτάνουν και τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στη Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα γίνουν δυτικοί 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 28 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και ζέστη και μόνο προς το βράδυ θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, αλλά το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν νοτιοδυτικοί 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς.

Δείτε χάρτες με τις θερμοκρασίες της Κυριακής 

Δείτε χάρτες με τις θερμοκρασίες της Δευτέρας

Πτώση της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα το απόγευμα

Το απόγευμα της Δευτέρας οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν στα δυτικά αλλά στα ανατολικά θα παραμείνουν υψηλές.

Το κύμα της ζέστης θα υποχωρήσει αισθητά την Τρίτη και τις επόμενες ημέρες με συνολική πτώση της θερμοκρασίας κατά 6 με 8 βαθμούς, ενώ παράλληλα θα έχουμε και φαινόμενα αστάθειας κυρίως στα κεντρικά και τα Βόρεια ηπειρωτικά.

Πρόληψη της θερμοπληξίας εν όψει καύσωνα 



Βασικούς κανόνες για την πρόληψη της θερμοπληξίας επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπει η ΕΜΥ.

Όταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντας (υγρασία, άπνοια, κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας που μπορεί να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά και στον θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: Δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί, ακόμη, να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του καύσωνα είναι τα εξής:

  • Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Πρόσληψη άφθονων υγρών.
  • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
  • Ολιγοθερμιδική δίαιτα.
  • Συχνά λουτρά.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους. Επισημαίνεται ότι δεν εγκαταλείπουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας μόνους στην τύχη τους τις ώρες τού καύσωνα.

Τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό.

Φωτογραφίες – πληροφορίες: meteo.gr, hnms.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης