Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων, την οποία είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία της ενεργοποίησής της, καθώς αναμένεται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τα κριτήρια, τους δικαιούχους και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω gov.gr το επίδομα βενζίνης και πετρελαίου κίνησης

Οι δικαιούχοι/ ιδιοκτήτες οχημάτων αναμένεται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αίτησης για το επίδομα καυσίμων μέσω ειδικής κατηγορίας στην πλατφόρμα gov.gr, όπου η πρόσβαση θα γίνεται με κωδικούς Taxis.

Για να λάβουν το επίδομα οι δικαιούχοι θα πρέπει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Να εκδώσουν ψηφιακή χρεωστική κάρτα ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό (αλλά και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών – ΚΕΠ), ώστε να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που έχει πιστωθεί σε αυτήν στα πρατήρια καυσίμων μέχρι το τέλος Ιουλίου, ή
  • Να εισπράξουν το ποσό τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους.
  • Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μέσω smartphone αντί για την κατάθεση του ποσού που δικαιούνται στην τράπεζα, θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 5 ευρώ. 

Τα βήματα που θα ακολουθήσει ο δικαιούχος κατά την είσοδό του στο gov.gr:

  1. Να αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς Taxis.
  2. Να αιτηθεί είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν, είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.
  3. Να συμπληρώσει και επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. 
  4. Να συμπληρώσει το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο Αυτοκινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος και μοτοσυκλέτας, ασφάλισης και πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και πότε χάνεται το ποσό επιδότησης

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης του δικαιούχου, και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, εκδίδεται η ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω, ή η ανάληψή του.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Υπενθυμίζεται πως τα ποσά του επιδόματος που θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό ή στην ψηφιακή κάρτα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 30-35 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στην ηπειρωτική Ελλάδα
  • 35-40 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά
  • 40-45 ευρώ για τα αυτοκίνητα στην ηπειρωτική Ελλάδα 
  • 50-55 ευρώ για τα αυτοκίνητα στα νησιά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης