Οι περιοδικοί καλοκαιρινοί βόρειοι άνεμοι, γνωστοί στα ελληνικά ως «Ετησίες» ή αλλιώς «Μελτέμι» ξεκίνησαν ήδη να πνέουν στο Αιγαίο και θα κρατήσουν για αρκετές ημέρες με αυξομειώμενη ένταση. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά εντείνονται και θα φτάσουν σε μία σχεδόν σταθερή ένταση από 5 έως και 8 Μποφόρ τοπικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ισχυρό πεδίο υψηλών πιέσεων που αναμένεται να καλύψει ένα μέγαλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης , κατά συνέπεια θα προκαλέσει και την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και την ανατολική Ισπανία. To πεδίο αυτό, δημιουργεί σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο – Μέση Ανατολή, τον γνωστό καναλισμό στο Αιγαίο πέλαγος με την ενίσχυση των βοριάδων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας στις ανατολικές – νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές αλλά και την αύξηση της επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς.  Αντίθετα στη δυτική Ελλάδα το θερμόμετρο θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα καταγραφούν θερμοκρασίες περίπου στους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου εξαιτίας των θερμών βορειοανατολικών ανέμων.

Μπορεί το μελτέμι να είναι ο «εχθρός» της θερμικής αστάθειας, παρ’όλα αυτά κάποιες τοπικές μπόρες στη βόρεια Ελλάδα δεν θα λείψουν την Τετάρτη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά ο καιρός για σήμερα Τετάρτη:

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στη νότια Ελλάδα σήμερα με αρκετή ηλιοφάνεια. Τοπικές νεφώσεις θα επικρατούν στην υπόλοιπη χώρα με εξαίρεση τη δυτική – κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια όπου θα υπάρξουν αυξημένες νεφώσεις, ίσως και κάποιες σποραδικές πρωινές μπόρες- βροχές μεταξύ Σποράδων και βόρειας Εύβοιας. Πιθανότητα για σύντομη μπόρα υπάρχει και στην κεντρική Θεσσαλία το πρωί. 

Από τις μεσημβρινές ώρες και μετά θα αναπτυχθούν νεφώσεις γύρω από τους ορεινούς όγκους της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και έως το απόγευμα θα σημειωθούν παροδικές μπόρες. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία τις απογευματινές και πρώτες βραδυνές ώρες. Αυξημένη είναι η πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας τοπικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. 

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν  από βόρειες διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ. Στο Αιγαίο από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως τοπικά και τα 8 Μποφόρ στο κεντρικό και νότιο τμήμα. 

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια. Στα δυτικά θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις όπου στα βόρεια θα είναι αυξημένες με πιθανότητα λίγων πρόσκαιρων βροχοπτώσεων το μεσημέρι. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις από 5 έως 7 Μποφόρ , τοπικά στα ανατολικά και τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση και θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι παροδικά νεφελώδης με διαστήματα ηλιοφάνειας. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Αυξημένη είναι η πιθανότητα καταιγίδας προς το απόγευμα και μέσα στη πόλη. 

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 5 Μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά και στροφή σε μεταβλητούς. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου

Πηγή: Meteoclub 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης