Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Την αυτεπάγγελτη επέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Ευάγγελου Ιωαννίδη, προκάλεσε η δημοσιογραφική έρευνα που αναρτήθηκε στο zougla.gr στις 14 Μαΐου 2020 με τίτλο «Σε άθλια κατάσταση το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών  παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας Εισαγγελικής έρευνας αναφορικά με τις εικόνες εγκατάλειψης στο παράκτιο μέτωπο Ελευσίνας, με τη δικογραφία να λαμβάνει αριθμό ΑΑ20/363.

Το zougla αποκάλυψε με εκτενές ρεπορτάζ τα επικίνδυνα σημεία κατά μήκος της παραλίας Ελευσίνας με αδιάψευστο μάρτυρα τις αποκαλυπτικές εικόνες που αποτυπώσαμε και δημοσιεύσαμε.

Σπασμένα παγκάκια, κομμένα καλώδια σε στύλους φωτισμού δίπλα στην παιδική χαρά, βγαλμένα προστατευτικά κάγκελα κατά μήκος της περιτοίχισης της πλατείας, χώροι γεμάτοι σκουπίδια από την έλλειψη κάδων, κτήρια αφύλακτα αλλά και κατεστραμμένα όργανα στις παιδικές χαρές συνθέτουν το παζλ εγκατάλειψης της «βιτρίνας» της πόλης εν όψει μάλιστα και της επιλογής της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρμόδιος διαχειριστής και υπεύθυνος για περιοχή της χερσαίας ζώνης Ελευσίνας είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ τα γραφεία του οποίου βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα σημεία που αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του zougla.gr.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Ελευσίνας και μετά την δημοσιοποίηση του θέματος από το zougla.gr, άμεσες ήταν μια σειρά από πρωτοβουλίες για την μερική αποκατάσταση στα επικίνδυνα σημεία που προβάλλαμε. Τοποθετήθηκαν κάγκελα, αποκαταστάθηκε ο φωτισμός στις παιδικές χαρές επί της οδού Κανελλοπούλου αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους που πριν το ρεπορτάζ υπήρχε το απόλυτο σκοτάδι με τα σημεία να γίνονται αποτρεπτικά για τους επισκέπτες και περιπατητές αφού η έλλειψη φωτισμού καθιστούσε τους κοινόχρηστους χώρους σημεία φιλοξενίας παραβατικών στοιχείων. Επίσης μετά από έγγραφο της ΚΕΔΕ ζητήθηκε η παραχώρηση για 10 έτη της παιδικής χαράς στην παραλία και το θέμα θα συζητηθεί ενώπιων του ΔΣ του ΟΛΕ ΑΕ στο συμβούλιο στις 29 Μαϊου.

 

Η από της 14ης/5/2020 ανακοίνωση της ΟΛΕ ΑΕ, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού:

«Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, κ. Απόστολος Καμαρινάκης, σχεδιάζει την άμεση εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για υλοποίηση σειράς τεχνικών εργασιών, που στόχο έχουν να ανανεώσουν την εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης, εν όψει της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελευσίνας για το 2021.

Τα έργα αφορούν στην αξιοποίηση κτηρίων της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης που εντάσσονται στην δικαιοδοσία του ΟΛΕ ΑΕ και στην εξωραϊστική αναμόρφωση με στοχευμένες παρεμβάσεις για τον ευπρεπισμό των κοινόχρηστων χώρων, όπως πλατείες κ.α.

Συγκεκριμένα, τα σχεδιαζόμενα έργα είναι:

Ανάθεση συνολικού έργου για την καθαριότητα στη Χερσαία Λιμενική Ζώνη και τους κοινόχρηστους χώρους, αρμοδιότητας Ο.Λ.Ε. ΑΕ, κατόπιν διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί τις προσεχείς ημέρες. Το έργο αφορά πάσης φύσεως εργασίες απολύμανσης, απεντόμωσης, μυοκτονίας, κόψιμο χορταριών, συλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων και γενικά διατήρησης της καθαριότητας των χώρων της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης σε όλους τους Δήμους, αρμοδιότητάς του.

Εφαρμογή της “πράσινης” πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας στην  ηλεκτροδότηση του παραλιακού μετώπου και των χώρων δικαιοδοσίας του Ο.Λ.Ε. ΑΕ.   Όλοι οι λαμπτήρες στους στύλους ηλεκτροδότησης θα αντικατασταθούν με λάμπες LED, που θα εξασφαλίζουν καλύτερο φωτισμό, ενεργειακή εξοικονόμηση και θα ελαχιστοποιούν το κόστος συντήρησης και αντικατάστασης.

Παρεμβάσεις για την ανάδειξη ξεχωριστά κάθε πλατείας και κοινόχρηστου χώρου, που βρίσκονται στο παραλιακό  μέτωπο της Ελευσίνας (ΧΖΛ)  όπου θα τοποθετηθούν σύγχρονου τύπου “έξυπνα” παγκάκια και νέα καλαθάκια απορριμμάτων προσαρμοσμένα στο χώρο. Το έργο πρόκειται να ενισχύσει την σημαντική συμβολή του Δήμου Ελευσίνας για τη διατήρηση της καθαριότητας στους εν λόγω χώρους.

Επισκευή του παλαιού πέτρινου περιπτέρου που βρίσκεται στη θέση πρώην “Φονιάς”, που σήμερα στέκει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο. Ο οικίσκος θα επισκευαστεί από τον Ο.Λ.Ε. ΑΕ και θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να  λειτουργήσει ως περίπτερο πληροφόρησης (info kiosk), όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει πληροφοριακό υλικό για την περιοχή της Ελευσίνας, εν όψει των εκδηλώσεων που προγραμματίζεται να διοργανωθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.

Επισκευή του κτηρίου που βρίσκεται στην είσοδο της προβλήτας της πρώην Αμερικανικής Βάσης, το οποίο θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να σταματήσει να είναι εστία μόλυνσης και εγκατάλειψης στην περιοχή.

Αξιοποίηση του κτίσματος στη θέση “Ίρις” μετά από διαγωνισμό για την δημιουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ελευσίνας δεδομένου ότι αφορά στην έκταση της Ζώνης Λιμένα που αποχαρακτηρίζεται και παραχωρείται στη Δημοτική Αρχή».

Από την πλευρά του δήμου Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου της πόλης κ Αργύρη Οικονόμου με το υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ Πλακιωτάκη με θέμα το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας, με το δήμαρχο της πόλης να ζητά τον επανακαθορισμού της χερσαίας ζώνης Λιμένα και την απόδοση στην πόλη τμημάτων της, που αποτελεί θέμα κομβικής σημασίας για τον Δήμο και τους Πολίτες. Ο κ. Οικονόμου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σοβαρό ζήτημα της καθαριότητας και της αισθητικής του παραλιακού μετώπου. Επεσήμανε τις προσπάθειες του Δήμου Ελευσίνας προκειμένου ο χώρος να παραμένει καθαρός, τόνισε όμως τις μεγάλες ευθύνες του Ο.Λ.Ε. για την σημερινή κατάσταση και την ανάγκη να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Δήμου ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων και θα προκαλέσει άμεσα σύσκεψη με την Διοίκηση του Ο.Λ.Ε. και τον Δήμο, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα και να χαραχθεί κοινή στρατηγική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης