Μπαράζ αιτημάτων δικαστικής συνδρομής αναμένεται τις επόμενες ημέρες από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο κύκλος του μαύρου χρήματος που συνδέει τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες που περιλαμβάνονται στα περίφημα «Panama Papers».

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αποστείλουν τα πρώτα αιτήματα στις δικαστικές αρχές του Παναμά, για να διακριβωθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων διαχειριστών offshore εταιρειών Με στοχευμένα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, αρχής γενομένης από τον Παναμά, οι ελληνικές διωκτικές αρχές επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για πρόσωπα τα οποία κρύβονται πίσω από υπεράκτιες εταιρείες σ’ έναν από τους γνωστότερους φορολογικούς παραδείσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που έχουν ξεκινήσει οι οικονομικοί εισαγγελείς, θα αποστείλουν την ερχόμενη εβδομάδα τα πρώτα αιτήματα στον Παναμά, προκειμένου να διακριβωθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων διαχειριστών offshore εταιρειών που φαίνονται να πρωταγωνιστούν στο πάρτι φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκε από τα «Panama Papers».

Κλιμάκιο οικονομικών εισαγγελέων έχει ήδη εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για να συσχετιστούν όλα τα στοιχεία από τις λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.) που βρίσκονται στα χέρια τους και να εντοπιστούν όλα τα πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Interational Consortium of Investigative Journalists (Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων), μεταξύ των ονομάτων που περιλαμβάνονται στα «Panama Papers» φέρονται να είναι του δικηγόρου και στενού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου καθώς και τα ονόματα των Σπ. Μεταξά, Κων. Λαναρά, Π. Πετρίδη, Α. Πατούνη κι άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει στις σχετικές λίστες ερευνώμενης φοροδιαφυγής 223 εταιρείες και 64 πελάτες, η δε Κύπρος έχει 3.636 εταιρείες και 109 πελάτες.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης