Εισαγγελέας για το σκάνδαλο Siemens: Στα 69 εκατ. ευρώ η ζημία για το Δημόσιο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 13:07
Εισαγγελέας για το σκάνδαλο Siemens: Στα 69 εκατ. ευρώ η ζημία για το Δημόσιο

Παράδοση ήταν για τη Siemens οι... μίζες στη χώρα μας! Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν από τον γερμανικό κολοσσό για «παράνομες» αμοιβές στην επίδικη σύμβαση 8002 με τον ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση του δικτύου του, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία που εξελίσσεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. 

Η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σκεπαρνιά, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της, αναφέρθηκε στο σύστημα των μαύρων πληρωμών της Siemens από το 1980 και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε, προκειμένου οι δωροδοκίες να φτάσουν στους αποδέκτες τους. 

Σύμφωνα με την εισαγγελέα και με βάση έγγραφο της μητρικής εταιρείας τον Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι για τη σύμβαση 8002 θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου.

Η εισαγγελική λειτουργός προσδιόρισε στα 69 εκατομμύρια ευρώ το ποσό της ζημιάς του Δημοσίου από το... βάρος των παράνομων πληρωμών. 

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των μαύρων πληρωμών, σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες offshore και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006(...) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την 8002 που υπεγράφη το 1997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, 14:17