Σε δεκάδες συλλήψεις μεταναστών, οι οποίοι έχουν πέσει θύματα των κυκλωμάτων πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων, έχουν προχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο οι αστυνομικοί που διενεργούν τους διαβατηριακούς ελέγχους στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το τελευταίο εξάμηνο έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 40 αλλοδαποί, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν αεροπορικώς κυρίως προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν από τους ελέγχους επιδεικνύοντας πλαστά, όπως προέκυψε στη συνέχεια, ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία είχαν προμηθευθεί από μέλη κυκλωμάτων πλαστογράφησης, έναντι πάντα υψηλής χρηματικής αμοιβής.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν πει οι συλληφθέντες, έδωσαν ακόμα και 3.000 ευρώ για να προμηθευθούν ένα πλαστό διαβατήριο, μία πλαστή ταυτότητα, ή να επικολλήσουν μία δική τους φωτογραφία σε ταξιδιωτικό έγγραφο που ανήκε σε τρίτο πρόσωπο.

Επίσης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έχει προκύψει από τους ελέγχους, οι συλληφθέντες έχουν προμηθευθεί πλαστά έγγραφα, όπως διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες διαμονής Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Σουηδίας, Γαλλίας, Νορβηγίας, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ινδίας, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις πλαστών εγγράφων Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας.

Οι κυριότεροι προορισμοί των μεταναστών είναι το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, η Βιέννη, οι Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ, η Στοκχόλμη, το Λονδίνο κ.α.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας, Δημήτρης Μανδηλάρης, «οι έλεγχοι που γίνονται στο αεροδρόμιο είναι εντατικοί και αποτελεσματικοί και μπορώ να πω ότι το επίπεδο ασφάλειας είναι πολύ υψηλό.»

Παράλληλα, όπως προσθέτει, «είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο λειτουργεί αστυνομικός σταθμός, ο οποίος είναι στελεχωμένος με το αναγκαίο προσωπικό.»

Ακόμη, ο Δημήτρης Μανδηλάρης τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «στο πλαίσιο των ελέγχων υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός των υπηρεσιών του αεροδρομίου, ώστε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.»

Όσον αφορά στο ερώτημα γιατί οι πολλοί μετανάστες επιλέγουν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας για να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, αστυνομικές πηγές λένε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι προφανώς τα κυκλώματα των πλαστογράφων τους πείθουν ότι έχουν περισσότερες ελπίδες να περάσουν από τους ελέγχους, όμως τελικά αυτές οι ελπίδες διαψεύδονται, αφού συλλαμβάνονται.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ευκολότερη και γρηγορότερη η πρόσβαση από την Αθήνα, συγκριτικά με άλλα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως επίσης και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι πτήσεις προς πόλεις της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Μένοντας στο ζήτημα των ελέγχων, οι ίδιες πηγές λένε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι αστυνομικοί που διενεργούν τους ελέγχους είναι εκπαιδευμένοι και έμπειροι, ενώ υπάρχει και ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός. Και αυτό όπως σημειώνουν αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συλληφθεί περίπου 300 αλλοδαποί που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα.

Τέλος, οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που έχουν συλληφθεί προέρχονται από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, αλλά και από χώρες της Αφρικής, οι οποίοι ήθελαν να πάνε σε χώρες όπου εκεί ήδη βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης