Δωρεάν self tests έχουν το δικαίωμα να προμηθευτούν από σήμερα από τα φαρμακεία οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση.

To πρώτο αφορά στην εβδομάδα από 24-30 Μαΐου και το άλλο για την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 06 Ιουνίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες, που θα παραλάβουν σήμερα το τεστ, δεν έχουν την υποχρέωση να το κάνουν άμεσα και να το δηλώσουν εντός της ημέρας. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους έχουν ατομική επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δωρεάν self tests επεκτείνονται και σε όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Η διαφορά είναι ότι τη δυνατότητα έχουν όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν φυσική παρουσία, αλλά και όσοι εργάζονται μέσω τηλεργασίας. Όμως οι εν λόγω εργαζόμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος εφόσον κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 6 Ιουνίου δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Να επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο». Οι έχοντες ατομική επιχείρηση πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Πρέπει να μπουν εκεί και να επιλέξουν στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γνωρίζουν ότι από σήμερα 24/05/2021 έως την Κυριακή 30/05/2021 δεν χρειάζεται να διενεργήσουν το self test έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα εμφανιστούν στην εργασία τους, δηλαδή σήμερα, αλλά το διάστημα 24-30 Μαΐου μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test μέσα στην εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς προμηθευόμαστε τα self tests

Μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν δωρεάν self test από το φαρμακείο. Μετά, αφού γίνει το self test, η διαδικασία είναι η εξής:

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.
Έπειτα, με τους κωδικούς taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
Τι γίνεται εάν το αποτέλεσμα του test είναι θετικό; Σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Μέσα σε 24 ώρες ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του).

Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, δηλώνεται στην πλατφόρμα και εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν όμως είναι αρνητικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Πρόστιμα στους παραβάτες

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, για τις υποχρεώσεις του δηλαδή για τα self tests, (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κ.λπ.) του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Εάν σε έλεγχο βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test και παρ΄ όλα αυτά είναι στο γραφείο του, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Τέλος, εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Τέλος, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης