Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το περίφημο ναυάγιο «Μέντωρ» στα νοτιοδυτικά Κύθηρα από την έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των φετινών ερευνών, εκτός από τα γνωστά γλυπτά που μετέφερε ο «Μέντωρ», φαίνεται πως υπήρχαν και άλλες αρχαιότητες που ίσως να είχαν περισυλλεχθεί από την ομάδα που δραστηριοποιούνταν γύρω από τον Λόρδο Έλγιν.

Η έρευνα διήρκεσε από τις 26 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου.

Εκτός από τα γνωστά γλυπτά που μετέφερε ο «Μέντωρ», φαίνεται πως υπήρχαν και άλλες αρχαιότητες που ίσως να είχαν περισυλλεχθεί από την ομάδα που δραστηριοποιούνταν γύρω από τον Λόρδο ΈλγινΗ ανασκαφή επικεντρώθηκε στο δυτικό όριο του σωζόμενου τμήματος του σκαριού του πλοίου και προς την πλώρη του, στην περιοχή όπου το 2013 είχαν εντοπισθεί τα δύο θραύσματα αιγυπτιακών γλυπτών, και με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο συνεχίζουν να υπάρχουν κατάλοιπα του πλοίου και φυσικά να ελεγχθεί η ύπαρξη ευρημάτων στο συγκεκριμένο σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τομή διαστάσεων 5Χ5 μέτρων που ορίσθηκε εντοπίστηκαν τμήματα ξύλων που ίσως να σχετίζονται με το σκαρί του πλοίου, αλλά η διατήρησή τους δεν είναι ιδιαίτερα καλή.

Από τον χώρο της τομής ανελκύστηκαν αντικείμενα που σχετίζονται με τη διαβίωση και τη λειτουργία του πλοίου, όπως ο δίσκος μιας ξύλινης τροχαλίας, και μία ακέραιη γυάλινη κλεψύδρα, αρκετά θραύσματα πιάτων και σκευών καθημερινής χρήσης, αλλά και προσωπικά αντικείμενα, όπως μία γυάλινη διακοσμητική σφραγίδα που φέρει το γράμμα «Β», ή ακόμα ένα οστέινο πιόνι σκακιού και θραύσματα οστέινου χτενιού.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν τρεις αρχαίες λαβές ροδιακών αμφορέων (κατά μία πρώτη εκτίμηση χρονολογούνται στον 3ο αι. π.Χ.), εκ των οποίων οι δύο είναι ενσφράγιστες, καθώς και ένα μικρό ακέραιο λίθινο αγγείο.

Ανασκαφή στην Τομή 1, με συσκευές κλειστού κυκλώματος

Μικρό λίθινο αγγείο κατά χώραν

Ενσφράγιστη λαβή ροδιακού αμφορέα

Η περιοχή της Τομής 1

Λίγα λόγια για την ανασκαφή

Οι έρευνες υποστηρίχθηκαν αποκλειστικά από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Σύνδεσμο.

Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν από την ΕΕΑ οι: δρ Δημήτριος Κουρκουμέλης (καταδυόμενος αρχαιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος), Αριστείδης Μιχαήλ, (ΠΕ διοικητικός καταδυόμενος), Λουδοβίκος Μερσενιέ, (καταδυόμενος αρχιτεχνίτης). Παράλληλα, από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Σύνδεσμο μετείχαν οι: Γιάννης Φαρδούλης (τεχνολόγος, προγραμματιστής & πρόεδρος του Κυθηραϊκού Ερευνητικού Συνδέσμου), Αλέξανδρος Τούρτας (αρχαιολόγος), Δημήτρης Δημητρίου (νομικός αρχαιολόγος).

Τέλος, από την ομάδα έρευνας του ναυαγίου των Αντικυθήρων συμμετείχαν οι Brendan Foley, Phil Sort, Gemma Smith, που χρησιμοποιούσαν συσκευές κλειστού κυκλώματος παροχής αέρα, οι οποίες δίνουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο κατάδυσης σε σχέση με τις συμβατικές καταδύσεις. Η ομάδα συμμετείχε στην έρευνα αποκομίζοντας ανασκαφική εμπειρία, ενώ παράλληλα συνέβαλε στην πρόοδο των ανασκαφών.

Ιστορία του πλοίου και προηγούμενα ευρήματα

Το πλοίο μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία μέσω Μάλτας και βυθίστηκε στην είσοδο του λιμένα του Αυλαίμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα, τον Σεπτέμβριο του 1802.

Σε ενάλιες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2013 είχε αποκαλυφθεί το σκαρί σε μήκος περίπου 10 μέτρων προς την πλώρη και διαπιστώθηκε ότι τμήμα της έχει θραυστεί στους βράχους του πυθμένα κατά τη βύθιση του πλοίου. Επίσης, κατά τον καθαρισμό διαπιστώθηκε ότι σε διάφορα σημεία γύρω από το σκαρί υπήρχαν μεταξύ άλλων προσωπικά αντικείμενα του πληρώματος ή των επιβατών, αφού βρέθηκαν πολλά κομβία στολών και ενδυμάτων, αλλά και άλλα ευρήματα, όπως φιάλες και μία κλεψύδρα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα, όπως όργανα ναυσιπλοΐας, ένας ναυτικός διαβήτης (κουμπάσο), γυάλινα μελανοδοχεία, φορητά μελανοδοχεία, ένα φορητό ρολόι και μία επιπλέον πιστόλα (η τρίτη συνολικά με τις δύο άλλες που ανελκύστηκαν κατά την έρευνα του 2011), ένας λίθινος σφραγιδόλιθος με παράσταση πυροβόλου, μία χρυσή αλυσίδα και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης