Μία εικόνα, λένε, είναι χίλιες λέξεις. Η εικόνα όμως της λεπτοκαμωμένης Ιωάννας, η οποία, με τη λευκή θεραπευτική μάσκα να καλύπτει το πρόσωπό της, στεκόταν όρθια, μπροστά στη Δικαιοσύνη, για να δώσει τον ύστατο για εκείνην αγώνα διεκδικώντας τα αυτονόητα, έστειλε μονομιάς χιλιάδες μηνύματα στην κοινή γνώμη κι έγινε σύμβολο μιας τεράστιας ψυχικής δύναμης.

Η έναρξη της δίκης για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 35χρονης Ιωάννας, που κατέστρεψε για πάντα τη ζωή της, «κυριάρχησε» στα ΜΜΕ, συγκεντρώνοντας τα αδηφάγα φώτα της δημοσιότητας. Μικρόφωνα, κάμερες αλλά και τα φλας των φωτορεπόρτερ «έπεσαν» πάνω στην Ιωάννα, η οποία ένιωσε ξαφνικά το ενδιαφέρον αλλά και τη συμπαράσταση μίας κοινωνίας που «υποκλινόταν» στο ψυχικό της σθένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λευκή θεραπευτική μάσκα της Ιωάννας

Φορώντας μαντίλι και καπέλο στο κεφάλι, μαζί με τη λευκή θεραπευτική μάσκα που έχουν συστήσει οι θεράποντες γιατροί της για τα εκτεταμένα εγκαύματα στο πρόσωπο και τον λαιμό της, η 35χρονη Ιωάννα προσπάθησε να κρύψει τις πληγές στο δέρμα της όχι όμως και στην ψυχή της.

«Μόνο στα πόδια, από τα γόνατα και κάτω, δεν φέρει εγκαύματα» δηλώνουν οι γιατροί της και εξηγούν πως η λευκή αυτή μάσκα καλύπτει το πρόσωπο της Ιωάννας όχι μόνο όταν βγαίνει έξω από το σπίτι αλλά και τις ώρες που βρίσκεται σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μάσκα είναι διπλή. Υπάρχει ένα φύλλο λεπτό σιλικόνης, το οποίο ακουμπά πάνω στο τραύμα, και στη συνέχεια μια σκληρή πλαστική κατασκευή. Και τα δύο έχουν σκοπό να πιέζουν τις ουλές, γιατί οι μετεγκαυματικές ουλές έχουν την τάση να υπερτρέφονται, να φουσκώνουν, γι’ αυτό πρέπει να πιέζουμε τις ουλές… Η Ιωάννα φοράει αυτή τη διπλή μάσκα πολλές ώρες κάθε μέρα, παρά τη δυσκολία στην κίνηση που προκαλεί. Δεν είναι μια μάσκα που φόρεσε για να έρθει, είναι η θεραπεία της» διευκρίνισε η διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Θριάσιο, Μαρία Καλοφώνου.

Στο πλευρό της Ιωάννας η οικογένειά της

Παρά τις συστάσεις των γιατρών της, η Ιωάννα επέλεξε, σε αντίθεση με την 36χρονη κατηγορουμένη, να προσέλθει στο δικαστήριο. Στο πλευρό της, η οικογένειά της, ο αδελφός, ο πατέρας αλλά και η μητέρα της, η οποία από την ημέρα που έγινε το κακό δεν έχει φύγει στιγμή από δίπλα της.

Η Ιωάννα κάθισε στην πρώτη σειρά των θέσεων του ακροατηρίου κοντά στους δικηγόρους της και δίπλα στη μητέρα της, που της κρατούσε συνεχώς το χέρι. Πίσω της κάθισαν ο αδελφός της και ο πατέρας της. Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας σηκώθηκε όρθια και δήλωσε παρούσα. «Εγώ θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση» ανέφερε.

Η δίκη, που θα συνεχιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται μακρά, παρ΄ ότι θα διεξαχθεί εντός των «συμπληγάδων» του 18μηνου για την αποφυλάκιση της 36χρονης.

Μειοψηφία οι γυναίκες στη σύνθεση του δικαστηρίου

Ανδροκρατούμενη πάντως είναι η έδρα του δικαστηρίου, με δύο μόνο μέλη του να είναι γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό πως άνδρες είναι και οι τέσσερις ένορκοι, αφού η υπεράσπιση της κατηγορουμένης, κάνοντας χρήση του δικονομικού δικαιώματός της, ζήτησε να εξαιρεθούν οι τρεις γυναίκες που είχαν κληρωθεί. Στη θέση των αναπληρωτών ενόρκων θα είναι πάντως δύο ακόμα γυναίκες που ορίστηκαν λόγω της πιθανολογούμενης μεγάλης διάρκειας της διαδικασίας.

Ακατάλληλη η δικαστική αίθουσα

Ωστόσο για άλλη μία φορά οι ελλείψεις σε δικαστικές αίθουσες «ακολουθούν» και τη δίκη αυτή, η οποία λόγω και των μέτρων για τον κορωνοϊό θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες. Μετ’ εμποδίων όμως προβλέπεται και η δημοσιογραφική της κάλυψη, καθώς μόλις τέσσερις δημοσιογράφοι θα μπορούν να παρακολουθούν, σε μία τόσο ασφυκτική αίθουσα, τη διαδικασία και αυτοί εκ περιτροπής! Ούτε λόγος βέβαια για μια αίθουσα μεγαλύτερη και καταλληλότερη σε μία δίκη μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης