«Καθάρισαν» ποινικά για την υπόθεση της Novartis ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος τους τέθηκαν στο αρχείο.

Πέντε και πλέον χρόνια μετά, η Οικονομική Εισαγγελία με πολυσέλιδες διατάξεις κατέληξε στο συμπέρασμα από την έρευνα ότι δεν προέκυψε από τα στοιχεία του αποδεικτικού υλικού εμπλοκή των δύο πρώην υπουργών Υγείας στην υπόθεση της Novartis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο αυτές δικογραφίες είχαν παραμείνει ανοιχτές στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης από τα 10 πολιτικά πρόσωπα το όνομα των οποίων είχε εμπλακεί στην υπόθεση, ενώ μόνο για τον Ανδρέα Λοβέρδο ασκήθηκε ποινική δίωξη και η υπόθεση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, με την αρμόδια ανακρίτρια να έχει ταχθεί υπέρ της παραγραφής της όλης υπόθεσης, κάτι που καλείται να αποφασίσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, μετά την αντίθετη άποψη του εισαγγελέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ομόφωνα και οι τρεις επίκουροι που χειρίστηκαν το υλικό της έρευνας και το αξιολόγησαν τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης του σχετικού φακέλου, άποψη που υποστήριξαν στη συνέχεια τόσο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης όσο και ο Παναγιώτης Καψιμάλης, εισαγγελέας που ανέλαβε και την τελική μελέτη του φακέλου.

Για τον Άδωνη Γεωργιάδη, μία εκ των επίκουρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε κάποιες εξηγήσεις, άποψη που δεν υποστηρίχθηκε από τους άλλους δύο επίκουρους, ούτε από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας ούτε από τον εποπτεύοντα την έρευνα, κ.κ. Μπαρδάκη και Καψιμάλη αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τον κ. Λοβέρδο, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό, ο οποίος έχει ζητήσει και ο ίδιος να εκκαθαριστεί από τη Δικαιοσύνη η υπόθεσή του, η αρμόδια ανακρίτρια έλαβε θέση υπέρ της παραγραφής της όλης υπόθεσης, κάτι που εκκρεμεί προς κρίση στο δικαστικό συμβούλιο, μετά τη διατύπωση αντίθετης άποψης από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα στις εισαγγελικές διατάξεις αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι :

-Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση είναι  αόριστες.

-Από τις ενέργειες  του Άδωνη Γεωργιάδη δεν αποδεικνύεται ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας Novartis ή βλάβη των συμφερόντων των ανταγωνιστριών εταιρειών σε κάθε δε περίπτωση η συμπεριφορά του δεν αποδεικνύει άτομο που έχει δωροδοκηθεί και που επιχειρεί να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της εταιρείας.   

-Από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν προέκυψαν πιστώσεις που να προέρχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που να σχετίζονται με την εταιρεία Novartis

-Συνεπώς εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας- δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων και της  νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης