Από τις πρώτες ανακρίσεις των συλληφθέντων κατά την επιδρομή των διωκτικών αρχών στη μάντρα αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πίσω από την ομάδα που βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας κρύβονται βαριά ονόματα της λεγόμενης κρητικής παρανομίας.

Πέραν, δηλαδή, από τους συλληφθέντες από την επιχείρηση απελευθέρωσης του ομήρου, έχουν προσαχθεί και πρόσωπα που κατά την αστυνομία σχετίζονται άμεσα με την απαγωγήΗ αστυνομία έχει βάλει στο μικροσκόπιο τέσσερα ή πέντε άτομα που χαρακτηρίζονται ως σκληροί κακοποιοί, κατάγονται από τις νότιες περιοχές της Κρήτης και έχουν ως βασική δραστηριότητα την παράνομη διακίνηση όπλων και εκρηκτικών. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το σύνολο των συλληφθέντων και προσαχθέντων για ανάκριση, ώστε να προσδιοριστεί ο βαθμός εμπλοκής και ευθύνης του καθενός στην υπόθεση απαγωγής Λεμπιδάκη, ανέρχεται σε 12 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν, δηλαδή, από τους συλληφθέντες από την επιχείρηση απελευθέρωσης του ομήρου, έχουν προσαχθεί και πρόσωπα που κατά την αστυνομία σχετίζονται άμεσα με την απαγωγή. Οι αστυνομικές αρχές επιβεβαιώνουν και την πληροφορία που πρώτο ανέφερε το zougla.gr, ότι τα χαράματα της Δευτέρας έγινε μεταγωγή ατόμου από τη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την πΓΔΜ που εμπλέκεται άμεσα στην εγκληματική οργάνωση.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που διαθέτει, η υπηρεσία πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., η οποία εξαρχής ανέλαβε εξ ολοκλήρου την επιχείρηση για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, έχει χαρτογραφήσει τους «συνδέσμους» μεταξύ της πρώτης ομάδας των συλληφθέντων και της άλλης ομάδας των σκληρών κακοποιών που κατά την αστυνομία  πρωταγωνίστησαν στην απαγωγή. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, ο καθένας πως αυτή η ομάδα των σκληρών κακοποιών με ογκώδεις φακέλους στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. δραστηριοποιείται στην περιοχή από τα Σφακιά έως την Ιεράπετρα, όπου κατά πληροφορίες διακινείται και ο μεγαλύτερος όγκος παράνομων όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών.

Το γεγονός και μόνο ότι η πλειονότητα των συλληφθέντων ή προσαχθέντων κατάγεται από την περιοχή Λιβαδιών Μυλοποτάμου προϊδεάζει για τις άμεσες «επαφές» αυτής της ομάδας με τον σκληρό πυρήνα της παράνομης δραστηριότητας στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H μάντρα όπου κρατείτο ο επιχειρηματίας

Στιγμιότυπο από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

Εντός του αυτοκινήτου ο Μ. Λεμπιδάκης, λίγο μετά την επιχείρηση απελευθέρωσής του

Εμπρηστής και συνδικαλιζόμενος ο ένας εκ των συλληφθέντων

Δεν πρόλαβαν να μεταχθούν για ανάκριση τα άτομα που συνελήφθησαν στη μάντρα αυτοκινήτων του Μανώλη Κλάδου (ψευδώνυμο δράκος) και οι αστυνομικές αρχές αντελήφθησαν αμέσως πως ένας από αυτούς είχε πρόσφατα προσαχθεί και ανακριθεί ως υπαίτιος εμπρησμού των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο.

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος, 45 ετών, ήταν και αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου» και πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών.

Πρόκειται για έναν μεσίτη, ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παλιός γνώριμος της αστυνομίας με θητεία στη φυλακή για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ένας άλλος εκ των συλληφθέντων, ο Γλινιαδάκης, του οποίου οι επαφές στη φυλακή έχουν φυσικά τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών. Όσο για τον Σκαρλάτο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την υπόθεση απαγωγής Παναγόπουλου, δεν προκύπτουν τελικά στοιχεία, προς το παρόν, για συμμετοχή του στην απαγωγή Λεμπιδάκη, ωστόσο κατά τις έρευνες των διωκτικών αρχών βρέθηκε όπλο εκεί όπου διέμενε και ήδη έχει σχηματιστεί δικογραφία για αυτό.

Σημειώνεται ότι στην εγκληματολογική ιστορία της χώρας έχει εξιχνιαστεί το σύνολο σχεδόν των απαγωγών, με μία μόνο αποτυχία της αστυνομίας που αφορούσε σε περίπτωση επιχειρηματία.

Λόγω λοιπόν της συσσωρευμένης πείρας των διωκτικών αρχών στην εξιχνίαση τέτοιου είδους εγκλημάτων, η υπηρεσία πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως όσο επεκτεινόταν ο χρόνος ομηρίας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, τόσο αυξάνονταν οι προϋποθέσεις για τον εντοπισμό των απαγωγέων του και αυτό διότι στατιστικά διογκωνόταν η πιθανότητα να υποπέσουν σε σφάλματα.

Όπερ και εγένετο.

Οι απαγωγείς μετά την πρώτη φάση της επιχείρησης αρπαγής άρχισαν σιγά-σιγά να «χαλαρώνουν», ενώ η συχνή μετακίνηση του ομήρου σε κρησφύγετα επέτεινε το ενδεχόμενο να εντοπιστούν. Τελικά, πριν από περίπου τρεις μήνες τούς «πρόδωσαν» τα κινητά τηλέφωνα. Όχι λόγω υποκλοπής συνομιλιών αλλά διότι οι αστυνομικές αρχές αντελήφθησαν σε ένα μπλόκο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Μυλοποτάμου και Σφακίων πως τρία άτομα είχαν μόλις «πετάξει» τα κινητά τους τηλέφωνα λίγο πριν πλησιάσουν την αστυνομική περίπολο. Από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα.

Η μάντρα του Μ. Κλάδου

Στιγμιότυπο μετά την επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση

Συγκινημένοι οι συγγενείς του Μ. Λεμπιδάκη μετά την απελευθέρωσή του

Αμέσως μετά και με τη χρήση του «κοριού» της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. χαρτογραφήθηκαν διάφοροι συνδυασμοί επαφών με βάση ανώδυνες επιφανειακά συνομιλίες. Εν τω μεταξύ, στον έβδομο όροφο της Κατεχάκη είχε στηθεί από τα μέσα καλοκαιριού που μας πέρασε μια συνδυασμένη επικοινωνιακή επίθεση αποπροσανατολισμού των απαγωγέων, με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που στόχευαν στο να χαλαρώσουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να υποπέσουν σε απανωτά σφάλματα.

Φαίνεται ότι το τέχνασμα έπιασε και οι διάφοροι ομόκεντροι κύκλοι των εμπλεκομένων στην επιχείρηση απαγωγής Λεμπιδάκη άρχισαν να φέρονται με μεγαλύτερη άνεση ακόμη και ως προς το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αυτή η «φλυαρία» μέσω κινητών οδήγησε τις διωκτικές αρχές στο να χαρτογραφήσουν πλήρως τους συνδυασμούς επαφών μεταξύ διαφόρων ατόμων και να καταλήξουν στον εντοπισμό τους 3 χλμ. μακριά από το Ρέθυμνο, πηγαίνοντας προς τα Χανιά, όπου βρίσκεται και η γνωστή πια μάντρα αυτοκινήτων του Μανώλη Κλάδου.

Το τελικό «οκ» για την επιχείρηση απελευθέρωσης του Λεμπιδάκη δόθηκε όταν η αποτύπωση της περιοχής από τον αέρα μέσω drone καθώς και η ιχνηλάτηση των ατόμων που βρίσκονταν μέσα στην αποθήκη από τις θερμικές κάμερες είχαν καταστήσει σαφές πως η επέμβαση της ειδικής ομάδας της ΕΛ.ΑΣ. μπορούσε να ήταν αποτελεσματική αλλά και ακίνδυνη ως προς τη σωματική ακεραιότητα του ομήρου.

Στιγμές συγκίνησης μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης