Προφυλακίστηκαν έξι -από τους συνολικά 15- σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας για τον βασανισμό του βαρυποινίτη Αλβανού κακοποιού Ιλία Καρέλι.

Νωρίτερα την Τρίτη απολογήθηκαν για τα βασανιστήρια μέχρι θανάτου οκτώ σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας και η ανακρίτρια Σερρών εξέδωσε εντάλματα προσωρινής κράτησης για έξι από αυτούς, οι οποίοι θα κρατηθούν στο Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών. Μεταξύ των οκτώ κατηγορουμένων που οδηγήθηκαν την Τρίτη ενώπιον της ανακρίτριας είναι και ο εκτελών χρέη αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος Νιγρίτας, υπαρχιφύλακας Χ.Κ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη αναμένεται να γίνει η μεταγωγή τους σε φυλακές που θα αποφασίσει ο εισαγγελέας.

Ο Καρέλι είχε βρεθεί νεκρός μέσα στο κελί του στις φυλακές Νιγρίτας έπειτα από μεταφορά του από τις φυλακές Μαλανδρινού, επειδή είχε σφάξει εν ψυχρώ τον σωφρονιστικό υπάλληλο και πατέρα δύο παιδιών, Γιώργο Τσιρώνη.

Βαρύ το κατηγορητήριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κατηγορητήριο είναι «καταπέλτης», καθώς, βάσει αυτού, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας Σερρών -15 τον αριθμό, που αναφέρονται ονομαστικά ένας προς έναν- υπέβαλαν για πάνω από δύο ώρες τον 42χρονο κρατούμενο «συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια», προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία του συναδέλφου τους Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Οι υπόλογοι υπάλληλοι -12 φύλακες, ένας αρχιφύλακας, ένας υπαρχιφύλακας κι ένας υπάλληλος εξωτερικής φρουράς-, όπως αναφέρεται, έριχναν ακόμη και νερό στον αλλοδαπό κρατούμενο, για να είναι πιο επώδυνα τα χτυπήματά τους.

«Ενεργώντας όλοι από κοινού χτυπούσατε τον Ιλία Καρέλι με γροθιές, λακτίσματα και με τη χρήση τμήματος κλινοσκεπάσματος, διαμορφωμένου σε αυτοσχέδιο κοχλιότυπο βούρδουλα, μήκους περίπου 50 εκατοστών, σε διάφορα σημεία του σώματός του, στην πλάτη, στα πόδια, κυρίως στα πέλματα των ποδιών (φάλαγγα) και τις γαστροκνημίες (γάμπες), στους γλουτούς, στο στήθος, στην κοιλιακή χώρα και στο κεφάλι, ρίχνοντάς του ταυτόχρονα νερό, ώστε τα χτυπήματα να καθίστανται πιο επώδυνα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κατηγορητήριο.

Αποτελέσματα των πράξεων αυτών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να προκληθούν στον Αλβανό βαρυποινίτη εκτεταμένες θλαστικές εκχυμωτικές κακώσεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν δηλωτικές του θλόντος-μέσου οργάνου, το οποίο αφήνει σπειροειδή ευρήματα επί των μαλακών μορίων του σώματος, καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου με την πέριξ αυτού αιμορραγική διήθηση των μαλακών μορίων, το οποίο πιέζει την καρδιά κατά τις αναπνευστικές κινήσεις ή τις κινήσεις του σώματος.

Στη συνέχεια, οι φερόμενοι ως δράστες περί τις 6.38 μ.μ. οδήγησαν τον Ιλία Καρέλι, υποβασταζόμενο στο διαμορφωμένο κελί -όπου παρέμεινε μόνος του- βρεγμένο και εμφανέστατο ταλαιπωρημένο, χωρίς να μεριμνήσουν να εξεταστεί από γιατρό.

Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας αφήνουν, πάντως, να εννοηθεί ότι η κατάσταση υγείας του Καρέλι ήταν ήδη επιβεβαρυμμένη, όταν ο βαρυποινίτης μεταφέρθηκε στις φυλακές της Νιγρίτας, ρίχνοντας έτσι το «μπαλάκι» τόσο στους συναδέλφους τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατείτο προγενέστερα, όσο και στους αστυνομικούς του Α.Τ. Ιτέας, όπου μεταφέρθηκε έπειτα από τη δολοφονία του Γιώργου Τσιρώνη.

Από τη μεριά τους, οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ιτέας υποστηρίζουν ότι «κατά την παραλαβή του κρατουμένου διαπιστώθηκε να έχει εμφανείς μώλωπες και εκδορές στη μεγαλύτερη επιφάνεια του κορμιού του, μαυρισμένα και πρησμένα μάτια, εκδορές στα χέρια και στον δεξιό αγκώνα πληγή».

Σημειώνεται ότι, εκτός από τους οκτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους που απολογήθηκαν, ακόμη επτά συνάδελφοί τους θα κληθούν να καταθέσουν στην ανακρίτρια.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης