Συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, η κατάληψη του Πολυτεχνείου από αντιεξουσιαστές, οι οποίοι εμποδίζουν την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Οι καταληψίες παραμένουν στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή. Παράλληλα, η Σύγκλητος του ΕΜΠ συνεδριάζει αδιάκοπα από χθες, Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις 15.00, σήμερα, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στα Εξάρχεια από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι αντιδρούν στην κατάληψη και τονίζουν ότι «το Πολυτεχνείο ανήκει στον λαό».

Συγκεκριμένα, η ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών «Ταξική Αντεπίθεση» χαρακτηρίζει αντικινηματική την κατάληψη του Πολυτεχνείου και έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στα Εξάρχεια στις 15.00, με κεντρικό σύνθημα «το Πολυτεχνείο ανήκει σε όλο τον λαό. Ανήκει στην εργατική τάξη, το προλεταριάτο, τη νεολαία».

«Το Πολυτεχνείο είναι χώρος εργατικής και νεολαιίστικης συσπείρωσης, χώρος ανταλλαγής και ζύμωσης επαναστατικών ιδεών, τόπος κοινωνικής αντίστασης και εξέγερσης. Η διαχρονική του καπηλεία από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του καθεστώτος δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι κάθε αντικινηματικής, αντιαναρχικής και αντικομουνιστικής σέχτας για να επιβάλλει τη φασίζουσα ιδεολογία της στο κίνημα» σημειώνουν στην ανάρτησή τους και προσθέτουν πως «για τους αναρχικούς και τους κομμουνιστές, για τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, για τις πολιτικές οργανώσεις του αναρχικού χώρου και της Αριστεράς, το Πολυτεχνείο είναι ο φυσικός τους χώρος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της Χούντας που δεν πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ έχουν ζητήσει την αποχώρηση των καταληψιών, αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, ενώ η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 ζητεί να λυθεί το ζήτημα με «πολιτικούς όρους» και όχι με δυνάμεις καταστολής.

Υπενθυμίζεται ότι το Πολυτεχνείο τελεί υπό κατάληψη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, καθώς ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν το ίδρυμα, αμέσως μετά τη λήξη φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο.

Σήμερα οι καταληψίες δημοσίευσαν νέο κείμενο σε γνωστό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

«Το Πολυτεχνείο παραμένει ανοιχτό για καθέναν που βρίσκει στη μνήμη του Νοέμβρη την οργή της ανάγκης σήμερα. Το συλλογικό σώμα της κατάληψης συνεχίζει να περιφρουρεί το Πολυτεχνείο απέναντι στους θεσμικούς μηχανισμούς, την κρατική καταστολή και την κομματική καπηλεία που της βάζει πλάτες. Τα ρετάλια της Πασπουδαστικής του ‘73 που χαρακτήριζε τους καταληψίες προβοκάτορες, μιλάνε σήμερα για παρακρατικούς, προσκαλώντας έτσι την κυβέρνηση να απεμπολήσει την κατηγορία εισβάλλοντας στο Πολυτεχνείο. Δεν θα παραδώσουμε τις εστίες και τις αξίες της εξέγερσης στους κρατικούς δολοφόνους και τα κνατ. Το Πολυτεχνείο παραμένει ανοιχτό για καθέναν που βρίσκει στη μνήμη του Νοέμβρη την οργή της ανάγκης σήμερα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης