Βίντεο – φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Περισσότερα από 200 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη με τους μαθητές να διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για τον αυξημένο αριθμό των μαθητών ανά τμήμα εν μέσω κορωνοϊού, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και για την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων της Αθήνας έδωσαν «ραντεβού» στις 10 το πρωί στα Προπύλαια με μια σειρά αιτημάτων από τις προσλήψεις καθηγητών μέχρι… την αγορά των Rafale.

«Ζητάμε καθηγητές – μας φέρνετε εισαγγελείς και αστυνομία! Φωνάζουμε πως η μάσκα δεν φτάνει – μας παρουσιάζετε ως αρνητές της μάσκας! Μας λέτε πως είναι πρόβλημα η μαθητική μας πορεία που θα φοράμε μάσκες και θα κρατάμε αποστάσεις, αλλά δεν είναι πρόβλημα ο συνωστισμός στην τάξη και στο μετρό!» αναφέρει το Συντονιστικό των μαθητών σε ανακοίνωσή του, καλώντας σε μαζική διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας.

«Δεν δεχόμαστε πως ό,τι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει. Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ… Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο!» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κείμενο για το σημερινό συλλαλητήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε εικόνες που κατέγραψε ο φακός της Ζούγκλας από το συλλαλητήριο στην Αθήνα:

 

 

 

Με τους μαθητές και οι γονείς

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Τα αιτήματα των μαθητών είναι τα αιτήματα με τα οποία γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε κινητοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα. Γιατί ζούμε την τραγική καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου που δεν εξασφαλίζει ισότιμα τη μόρφωση, την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών μας». Οι γονείς, λέει η ΑΣΓΜΕ, μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.

Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη γιατροί, καθηγητές και μαθητές στη Θεσσαλονίκη. Στις 12:00 το μεσημέρι, μαθητές θα πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα συγκέντρωση στα δημαρχεία Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.

Το μεσημέρι, στις 13:30, μέλη των ΕΛΜΕ θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωράει ο κλάδος των νοσοκομειακών γιατρών. Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στις 10:00 το πρωί. 

Επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών

Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας, σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, προβλέπει την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για τη σχολική χρονιά 2020-21, δεδομένων των αυξημένων αναγκών λόγω του κορωνοϊού.

Τα εν λόγω πρόσθετα κονδύλια θα είναι ύψους έως 118 εκατ. ευρώ και επιπλέον των πρόσθετων κονδυλίων έως 200 εκατ. ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού που προβλέφθηκαν αρχικά (με το Ν 4722/ΦΕΚ 177 Α’/15-9-2020).

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης