Πήραν την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν τα λασπόνερα της Ειδομένης και βρέθηκαν σε έναν χώρο που μοιάζει με το σπίτι τους!

Ο λόγος για τους είκοσι οκτώ μόλις πρόσφυγες, που μετά από μέρες, πείστηκαν και μπήκαν στο λεωφορείο το οποίο τους μετέφερε στο Τσεπέλοβο. Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και βρήκαν έναν χώρο, ζεστό και φιλόξενο. Η δουλειά που έκανε ο στρατός, τις προηγούμενες ημέρες στην παλιά εστία, είναι όντως εκπληκτική και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό.

Δωμάτια φρεσκοβαμμένα, με κρεβάτια και ντουλάπες..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοινόχρηστοι χώροι εξαιρετικοί, τουαλέτες που λάμπουν από καθαριότητα και τραπεζαρία έτοιμη για το πρωινό!

Κάτοικοι του χωριού, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, μέλη του δημοτικού συμβουλίου ήταν εκεί για την υποδοχή.

Στρατός, αστυνομία και Ερυθρός Σταυρός, παρόντες κι αυτή τη φορά για την καταγραφή, την τακτοποίηση, τη βοήθεια.

Οι περισσότεροι από τους 28 πρώτους πρόσφυγες είναι παιδιά. Παιδιά που έζησαν δύσκολα επί πολλούς μήνες και τώρα μπορούν και πάλι να χαμογελούν.

Ένας από τους πρόσφυγες, δηλώνει ότι είναι πολύ χαρούμενος που πήρε την απόφαση να φύγει από την Ειδομένη.. «Ήμουν τέσσερις μήνες εκεί με την οικογένειά μου. Περάσαμε πολύ δύσκολα. Κάθε μέρα μας έλεγαν ένα διαφορετικό ψέμα.. Περιμέναμε να ανοίξουν τα σύνορα.. Δημιουργήσαμε προβλήματα στην Ελλάδα και ζητάμε συγνώμη!», λέει και συμπληρώνει.. «Ευχαριστούμε.. Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες για όσα κάνουν για μας.. Ευχαριστούμε το στρατό για όσα βρίσκουμε εδώ που ήρθαμε απόψε. Νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Είναι σαν στο σπίτι μας.. Και τώρα θέλω να έρθουν και υπόλοιποι συγγενείς μου που είναι στην Ειδομένη..»!

Ο Ερυθρός Σταυρός καταγράφει τις ανάγκες. Χρειάζονται κυρίως γάλα, πάμπερς και παιδικές τροφές. Το πρωί κιόλας θα επανέλθει με όλες τις απαραίτητες προμήθειες.

Κάτοικοι του Τσεπελόβου βρίσκονται στην Εστία για να βοηθήσουν από την πλευρά τους. Κανένας δεν μένει ασυγκίνητος, μπροστά στο δράμα που βλέπει να ξετυλίγεται μπροστά του.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου είναι εκεί και δηλώνει πως ο δήμος θα είναι παρών για να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Το χωριό και το Ζαγόρι κάνει το καθήκον του και επαναλαμβάνει πως η δυναμικότητα της Εστίας είναι συγκεκριμένη και υποχρέωση της πολιτείας είναι να τη σεβαστεί..

«Αν ο τελικός αριθμός είναι αυτός που επιτρέπει η συγκεκριμένη δομή, εκτιμούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Δεν θα πρέπει να γίνει υπέρβαση γιατί τότε και προβλήματα με την τοπική κοινωνία θα υπάρξουν αλλά και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης δεν θα διασφαλίζονται», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εστία στο Τσεπέλοβο, με την δουλειά που έχει γίνει και την προετοιμασία που προηγήθηκε, αποτελεί υποδειγματικό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης