Την πολύ θετική πορεία των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού την τρέχουσα χρονιά καθώς και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τα οποία καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, το 2014 είναι η καλύτερη χρονιά για την αεροπορική κίνηση της χώρας, με τα περιφερειακά αεροδρόμια να εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό και την επιβατική κίνηση δεκαμήνου να ξεπερνά την ιστορική επίδοση των 41,31 εκατ. διακινούμενων επιβατών το 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η κίνηση το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014 δείχνει αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2013, με 41,459 εκατ. επιβάτες έναντι 35,753 εκατ. Στις πτήσεις εσωτερικού καταγράφονται 10,3 εκατ. επιβάτες έναντι 8,6 εκατ. πέρυσι, ενώ στις πτήσεις εξωτερικού 31,1 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 27,1 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι πτήσεις εσωτερικού το δεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα δρομολόγια εξωτερικού κατά 13,6%.

Οι διακινούμενοι επιβάτες (αφίξεις και αναχωρήσεις) παρουσιάζουν σημαντική θετική μεταβολή (περίπου +16%), η οποία εμφανίζεται και στις δύο κατηγορίες (εσωτερικού και εξωτερικού).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η ΥΠΑ, η ανάκαμψη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συνολικά βελτιωμένη εικόνα όλων των μεγεθών (από 10,8 εκατ. επιβάτες το δεκάμηνο του 2013 έφθασε τα 13 εκατ. το 2014).

Από τα στατιστικά στοιχεία της κίνησης των αεροδρομίων της χώρας για τον εφετινό Οκτώβριο προκύπτει ότι η κίνηση είναι αυξημένη σε σύγκριση με αυτήν του αντίστοιχου μήνα του 2013, τόσο αναφορικά με τον αριθμό των πτήσεων (+8,6% για τις πτήσεις εσωτερικού και +15,5% εξωτερικού) όσο και με τον αριθμό των επιβατών (περίπου +31,0% για τους επιβάτες εσωτερικού και +18,0% για αυτούς του εξωτερικού).

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, «αξιοσημείωτη είναι η επίδοση των κινήσεων εσωτερικού, η οποία για πέμπτο διαδοχικό μήνα μετά τον Ιούνιο 2014 συντηρεί την τάση ανάκαμψης της εσωτερικής αγοράς στη δεδομένη δύσκολη οικονομική περίοδο και φαίνεται να διακόπτει τη συνεχή πτωτική τάση των τελευταίων ετών».
Όσον αφορά στις πτήσεις εξωτερικού, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα σημάδια επιμήκυνσης της κλασικής τουριστικής περιόδου, βελτιώνοντας θεαματικά την ήδη πολύ καλή επίδοση του 2013.

Εφέτος, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, το σύνολο της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε σε τέσσερα εκατομμύρια επιβάτες. Το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, η επιβατική κίνηση σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια ήταν της τάξεως των 3,4 εκατομμυρίων επιβατών.

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης