Κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή το σχέδιο Νόμου για την υιοθεσία-αναδοχή τέκνων από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου, με τίτλο «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η νομοθετική παρέμβαση εισάγει βασικές καινοτόμες ρυθμίσεις, οι οποίες συνοψίζονται, ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Θέσπιση συμβουλευτικού γνωμοδοτικού οργάνου, υπό τον τίτλο «Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής Υιοθεσίας» (Ε.Σ.Αν.Υ.).

– Εισαγωγή Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων, στο οποίο καταγράφονται υποχρεωτικά όλα τα παιδιά που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας.

– Εισαγωγή Εθνικού Μητρώου Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων, στο οποίο καταχωρούνται, όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδί ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς, εφόσον πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και έχουν παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Εισαγωγή του θεσμού της ανάθεσης της διεξαγωγής της κοινωνικής έρευνας και της σύνταξης κοινωνικής έκθεσης σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (Σ.Κ.Λ.Ε.), το οποίο λειτουργεί, βάσει του Ν. 4357/16.

Ανοίγει ο δρόμος για αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια;

Στο άρθρο 8 του σχεδίου νόμου αναφέρει: «Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα, ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ’ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή). Μεταξύ περισσότερων υποψηφίων αναδόχων γονέων η επιλογή γίνεται υποχρεωτικά σύμφωνα με τη σειρά αναφοράς του προηγούμενου εδαφίου. Η συγγενική αναδοχή πρέπει να προτιμάται».

Σύμφωνα με πηγές «το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα χωρίς διακρίσεις σε άτομα τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (ως απαραίτητη προϋπόθεση) να εκκινήσουν της διαδικασία αναδοχής τέκνου ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Μάλιστα σημειώνεται πως στη διαδικασία που προβλέπεται για αναδοχή, βασικό ρόλο διαδραματίζει η ενδελεχής έρευνα και πρόταση του ψυχολόγου ο οποίος ερευνά τις συνθήκες στις οποίες θα ζήσει το ανάδοχο τέκνο αλλά και το πόσες τελικώς προτάσεις αναδοχής υπάρχουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης