Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού

Με την αναπαράσταση της ανατίναξης του δημογέροντα, Χρήστου Καψάλη, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας για τα 192 χρόνια από την Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Η ιστορική φυσιογνωμία του Χρήστου Καψάλη είναι αυτή που δεσπόζει στις γιορτές Εξόδου, καθώς προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση. Ο δημογέροντας Καψάλης την 10η Απριλίου του 1826 έδωσε το μαρτυρικό τέλος σε εκατοντάδες γυναικόπαιδα που είχαν απομείνει στο Μεσολόγγι λίγες ώρες μετά την Έξοδο. Συγκέντρωσε τους αμάχους στην πυριτιδαποθήκη του και μόλις εισέβαλαν οι Τούρκοι στο Μεσολόγγι, ανατινάχθηκε προκειμένου να μην πέσει κανείς στα χέρια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Θωμάς Θεοφιλάτος στον ρόλο του Χρήστου Καψάλη

Βίντεο από την αναπαράσταση της ανατίναξης:

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της ανατίναξης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφίες από το σημείο που πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της ανατίναξης στον Κήπο των Ηρώων:

Η βραδυνή πομπή αποτελεί το μνημόσυνο για τους πεσόντες της Εξόδου, ενώ η πρωινή έχει περισσότερο πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί εκδήλωση τιμής. Και οι δύο πομπές ξεκινούν από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου πρώτα πραγματοποιείται δοξολογία, και ολοκληρώνονται στον Κήπο των Ηρώων που βρίσκονται θαμμένα τα οστά των πεσόντων στην Έξοδο.

Φωτογραφίες και videos από την απογευματινή πομπή:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης