Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Γιώργος Δαγαλάκης
Ρεπορτάζ: Γιώργος Στογιάννος

Ξεχείλισε η οργή των πολιτών για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη και πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας και των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων της χώρας. Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν από το πρωί για κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ασφάλεια των δρομολογίων του σιδηροδρόμου. Διαδηλώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας εναντίον ενός συστήματος που απέδειξε με το αίμα των 57 νεκρών των Τεμπών ότι βάζει τους πολίτες του σε δεύτερη μοίρα, ότι οι ζωές τους έχουν μικρότερη αξία από την δική του επιβίωση και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κραυγή «δολοφόνοι» που βγήκε από τα στόματα των διαδηλωτών και γράφτηκε στα πανό που ύψωσαν δεν ήταν απλώς η έκφραση ενός συναισθήματος. Δείχνει ξεκάθαρα ότι αντιλαμβάνονται πώς για μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος οι ίδιοι είναι αναλώσιμοι, πως όπως ειπώθηκε από την πρώτη στιγμή «ζουν από τύχη», πως η χώρα τους δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο για την ασφάλεια και την ευημερία τους.  

Η συμμετοχή των πολιτών στα συλλαλητήρια ήταν εντυπωσιακή, ίσως η μεγαλύτερη από τις μεγάλες διαδηλώσεις του 2011 εναντίον του μεσοπρόθεσμου. Όταν η αστυνομία, η οποία δίνει πάντα αριθμούς πολύ μικρότερους των πραγματικών, μιλά για 60.000 ανθρώπους στις συγκεντρώσεις της Αθήνας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο πραγματικός αριθμός προσεγγίζει και ίσως ξεπερνά τους 100.000. Αυτή η μαζική συμμετοχή δίνει το μήνυμα ότι πλέον η αδιαφορία των κυβερνώντων προς τους πολίτες δεν πρόκειται πλέον να γίνει ανεκτή από κανέναν.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Αθήνας και με αφετηρία τα Προπύλαια πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για τη τραγωδία στα Τέμπη.

«Στείλε όταν φτάσεις», «Δεν έφτασε ποτέ», «Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ», «Κέρδη βαμμένα στων φοιτητών το αίμα», «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», είναι μερικά από τα συνθήματα που λένε οι διαδηλωτές.

Πριν την έναρξη των συγκεντρώσεων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ η αστυνομία προχώρησε προληπτικά σε 15 προσαγωγές.

Σημειώνεται πως η κίνηση των οχημάτων έχει διακοπεί:

  • στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός,
  • στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη,
  • στην οδό Πανεπιστήμιου και στην οδό Σταδίου. 

Δείτε φωτογραφίες – βίντεο:

 

 

Το σπασμένο μνημείο της Marfin

Κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδα αγνώστων έσπασε το μνημείο για τα θύματα της Marfin:

Επεισόδια στο Σύνταγμα

Νωρίς το απόγευμα, σημειώθηκαν επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Περίπου 30 άτομα που βρέθηκαν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πέταξαν πέτρες στην αστυνομία, η οποία με τη σειρά της πέταξε χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Τα επεισόδια γρήγορα πήραν έκταση στην οδό Πανεπιστημίου και στη Σταδίου, όπου ένα βαν τυλίχτηκε στις φλόγες μπροστά στην Παλαιά Βουλή. 

 

 

 

 

Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη βρίσκεται η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Νωρίτερα τα επεισόδια είχαν επεκταθεί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

 

Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη 

Πορεία διαμαρτυρίας έγινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης νωρίτερα για την τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 επιβάτες.

Στην πορεία συμμετείχαν μέλη συνδικάτων και σωματείων εργαζομένων της πόλης, φοιτητικών συλλόγων, μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλες συλλογικότητες.

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούν πανό και πλακάτ με διαφορά μηνύματα για την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στα Τέμπη. Οι ίδιοι, φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. «Κάποιοι δεν έφτασαν ποτέ», αναγράφεται σε πλακάτ. «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», φωνάζουν.

Μερικοί διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους μαύρα μπαλόνια σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς στα Τέμπη.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και κατευθύνθηκε προς τον Ν.Σ.Σ. Θεσσαλονίκης. Η Τροχαία εξέτρεπε την κυκλοφορία ανάλογα με τα σημεία στα οποία κινείται η πορεία.

Νωρίτερα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τις 57 ψυχές που βρήκαν φρικτό θάνατο μετά τη μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Έπειτα από τη λήξη της πορείας που πραγματοποιήθηκε σημειώθηκαν και επεισόδια ανάμεσα σε δεκάδες κουκουλοφόρους και ΜΑΤ.

Την ώρα που άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έφτασαν στον ΟΣΕ, κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψεις χημικών.

Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις και χωρίστηκαν από τη μεγάλη πορεία

 

 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από αναγνώστρια της «Ζούγκλας»:

 

 

Η συγκέντρωση της Πάτρας 

Σε απεργιακό κλοιό βρισκόταν και η Πάτρα, όπου στην πλατεία Γεωργίου πραγματοποιούταν συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους. Η πλατεία είχε γεμίσει διαδηλωτές και  ακολούθησαν ομιλίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι δρόμοι περιμετρικά ήταν κλειστοί, ενώ είχε διακοπεί και η άνοδος στην Ερμού. Να υπενθυμίσουμε ότι 10.00 – 12.00 ο εμπορικός σύλλογος είχε καλέσει τους καταστηματάρχες να κλείσουν τα καταστήματά τους, ενώ και ο ΣΚΕΑΝΑ συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Μάλιστα λίγο μετά τις 12.30 μ.μ στη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης σημειώθηκαν επεισόδια. Συγκεκριμένα στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ, αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας επιτέθηκαν σε δυνάμεις της Αστυνομίας με πέτρες, καδρόνια και μπογιές. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών.

 

 

 

 

 

Η συγκέντρωση της Λάρισας 

Τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών.

Μπροστά βρισκόταν η νεολαία της πόλης – μαθητές, φοιτητές – και από πίσω εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχοι, σωματεία, συνδικάτα, φορείς και συλλογικότητες. Όλοι μαζί εξέφρεσαν την οργή τους για την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς 

Στην σημερινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Οι συρμοί του Μετρό (Γραμμή 2 & 3) θα κυκλοφορούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα λειτουργίας των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ», «ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Η Γραμμή 1 του Μετρό «Πειραιάς – Κηφισιά» και το ΤΡΑΜ θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Αναλυτικά:

Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»: Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 11 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
  • από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.

Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 12:00, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

  • από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 15:46,
  • από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 15:42,
  • από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 15:40,
  • από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 15:07,
  • από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:10,
  • από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:42 και
  • Δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται μεταξύ 12:00 – 16:00

Τραμ: Αναχώρηση συρμών από το Αμαξοστάσιο Ελληνικού στις 11:00, πλήρης αποκατάσταση δρομολογίων στις 12:15 και σταδιακή απόσυρση συρμών από τις 15:45.

Λεωφορεία – Τρόλεϊ: κινητοποιημένα θα παραμείνουν όλη τη μέρα τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ λόγω 24ωρης απεργίας που αποφάσισε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Κανονικά θα κινηθούν τα αστικά λεωφορεία στις γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Σιδηρόδρομος

Ακινητοποιημένα επίσης θα είναι τα τρένα και ο Προαστιακός, τα οποία είναι σε επαναλαμβανόμενες απεργίες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς με ανακοινώσεις τους δηλώνουν «βαθιά συγκλονισμένοι από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, απαιτούν να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες όσο ψηλά και εάν βρίσκονται και διεκδικούν σύγχρονες και ασφαλείς δημόσιες μεταφορές». Τέλος απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, πλατεία Συντάγματος και ώρα 13:00.

Ταξί

Κανονικά θα κυκλοφορούν τα ταξί τα οποία με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι δεν είναι ώρα για σιωπή, είναι ώρα της φωνής και του αγώνα. Το ΣΑΤΑ θα συμμετέχει στην συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Συντάγματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης