Στα ίχνη κυκλώματος που είχε δραστηριοποιηθεί σε λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων και στη συνακόλουθη σύλληψη μελών του οδήγησε η συστηματική έρευνα και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Εχεδώρου της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, μεσημεριανές ώρες της 30-07-2014, στις περιοχές Καλοχωρίου και Αλεξάνδρειας Ημαθίας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο μέλη του κυκλώματος. Πρόκειται για έναν 59χρονο αλλοδαπό και έναν 42χρονο Έλληνα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου Περί Τελωνειακού Κώδικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο ακόμη συνεργοί τους, ιδιοκτήτρια και διαχειριστής εταιρείας εμπορίας καυσίμων με έδρα την Αλβανία, για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία για το ίδιο αδίκημα.

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Η δράση του κυκλώματος εξελισσόταν σε τέσσερις φάσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) φόρτωση υγρών καυσίμων σε βυτιοφόρο όχημα από εγκαταστάσεις εταιρείας στο Καλοχώρι, με προορισμό γειτονική χώρα
β) αλλαγή του βυτίου, σε παρακείμενη μάντρα, με δεύτερο που είχε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την τμηματική κατανομή καυσίμου και νερού (σε άλλο θάλαμο)
γ) εξαγωγή τελικά μικρότερης ποσότητας αδασμολόγητου υγρού καυσίμου
δ) παράνομη πώληση – διανομή της αδασμολόγητης βενζίνης που παρέμενε στο αρχικό βυτίο.

Ειδικότερα, μεσημεριανές ώρες της 30-07-2014, σε εγκαταστάσεις εταιρείας καυσίμων στην περιοχή Καλοχωρίου, εντοπίστηκε ο 59χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατελήφθη ως οδηγός βυτιοφόρου οχήματος, να φορτώνει καύσιμα. Στη συνέχεια, μετέβη σε χώρο μάντρας που του παραχώρησε, έναντι αμοιβής, ο 42χρονος (συλληφθείς) ιδιοκτήτης της, όπου προέβη σε αλλαγή βυτίου με άλλο, στον εσωτερικό χώρο του οποίου υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένα τμήματα που περιείχαν μικρότερη ποσότητα καυσίμου και νερό.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το περιεχόμενο του δεύτερου βυτίου προοριζόταν για εξαγωγή στην Αλβανία, ενώ το έμφορτο με υγρό καύσιμο βυτίο που παρέμενε στη μάντρα, περιείχε αδασμολόγητη βενζίνη και θα διατίθονταν, παράνομα, στην αγορά. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο βυτιοφόρο όχημα που οδηγούσε ο 59χρονος αλλοδαπός, στο ύψος της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, υπεδείχθησαν έγγραφα φορτωτικής από την εταιρεία παραλαβής του υγρού καυσίμου, πλην όμως διαπιστώθηκε ότι δεν έφερε τις απαραίτητες σφραγίδες. Ακολούθησε έλεγχος σε χώρους της προαναφερόμενης μάντρας, όπου, μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε βυτίο που έφερε άγνωστης ποσότητας βενζίνη και σφραγίδα Τελωνειακής Αρχής.

Συνολικά κατασχέθηκαν
:

• 2 τράκτορες και
• 3 βυτία (2 με το περιεχόμενό τους – ένα κενό).

Διαπιστώθηκε επίσης ότι και τα τρία βυτία είναι παραποιημένα στην κατασκευή και στον αριθμό πλαισίου τους. Σημειώνεται ότι τα βυτία θα μεταφερθούν στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η σχηματισθείσα δικογραφία απεστάλη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης