Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι των πυρόπληκτων περιοχών λόγω του ότι τα ζώα που έχουν αποκτήσει από δωρεές δεν φαίνονται στο μητρώο, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν το γάλα στις εταιρείες.

Το πρόβλημα αυτό είχε παρουσιαστεί και στις φωτιές του 2007 και τότε απαιτήθηκε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι πουλώντας το γάλα να επιβιώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τώρα έχει προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα με το μητρώο των ζώων. Ο γιός μου είναι νέος αγρότες και αν δεν θεωρήσει το μητρώο μέχρι τις 15 του μηνός θα γυρίσει τα λεφτά του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των ζώων και τα 17.000 ευρώ που έχει πάρει ως νέος αγρότης στην εφορία. Εμείς τώρα πρέπει οπωσδήποτε έως τις 15 Δεκεμβρίου να θεωρηθεί το μητρώο.

Το θέμα έχει προκύψει γιατί τα 100 πρόβατα που έχουμε σήμερα είναι από δωρεές και δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πουλήσουμε το γάλα για να έχουμε ένα εισόδημα. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας”, επεσήμανε ο κ Μιχάλης Βασιλόπουλος κτηνοτρόφος από του Πόθου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ζήτημα αυτό έθεσαν το πρωί της Πέμπτης στο Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο ζητώντας του να κινήσει τις διαδικασίες για να βρεθεί λύση αφού στις 14 Δεκεμβρίου το μητρώο κλείνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

“Το πρόβλημα που έχει ανακύψει οφείλεται στο γεγονός πως κάποιοι κτηνοτρόφοι δώρισαν κοπάδια σε αυτούς που έχασαν τα ζώα τους στις πυρκαγιές. Τα ζώα αυτά δεν είναι ενεργά στο μητρώο. Είναι ένα πρόβλημα που είχε προκύψει και στις φωτιές του 2007. Τότε οι αυτοδιοικητικοί κατάφεραν με μία τροποποιητική που έγινε σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λυθεί.  Σήμερα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό αλλά είναι ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση. Το θέμα αυτό θα το θέσω και στις υπηρεσίες μας προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να προσπεράσουμε το πρόβλημα αυτό που ειναι σημαντικό. Γιατί χωρίς τα ζώα τους να φαίνονται ενεργά στο μητρώο δεν μπορούν να πουλήσουν στις εταιρείες που αγοράζουν το γάλα. Αυτό θα πρέπει να έχει γίνει έως τις 15 Δεκεμβρίου και με μία άτυπη παράταση όπως γίνεται κάθε χρόνο , ευελπιστώ ότι θα βρεθεί λύση”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης κ Βασιλόπουλος

Χρωστάμε

Ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων ο κ Βασιλόπουλος κάνει λόγω για μεγάλη καταστροφή  από τις πυρκαγιές που εκμηδένισε το εισόδημά τους με αποτέλεσμα η επιβίωση τους να έχει καταστεί ένας αγώνας πολύ δύσκολος

“Πάθαμε τεράστια ζημιά από την πυρκαγιά στις 5 Αυγούστου. Μας κάηκαν όλα τα ζώα, 80 πρόβατα και 30 αρνάδες,  και 100 του αδελφού γύρω στα 200 ζώα. Οι αποθήκες κάηκαν και αυτές ολοσχερώς. Έχω πληρώσει 10.000 ευρώ μόνο για σανό. Επήραμε κάποια αρωγή και συγκεκριμένα ο γιος μου 8000 ευρώ, όμως  με αυτό το χρηματικό ποσό δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με τόσες ζημιές που έγιναν.  Για τα πρόβατα μας έδωσε ο ΕΛΓΑ το 70% . Χρωστάμε πολλές τροφές στις αποθήκες και αν δεν μας είχαν δώσει δωρεές πρόβατα δεν θα είχαμε τίποτα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με την βόσκηση των ζώων.

Ανέβηκαν τόσο πολύ τα εφόδια που όχι μεροκάματο δεν βγάζουμε και οι ελιές μας κάηκαν και εμείς στο χωριό όπως και η Βύλιζα για μία δεκαετία λάδι δεν θα δούμε ούτε για το καντήλι.

Εγώ πέρυσι το γάλα το έδωσα σε μία εταιρεία 84λεπτά το κιλό. Φέτος δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα γιατί δεν μπορούμε να πουλήσουμε γάλα λόγω του ότι τα πρόβατα είναι απο δωρεές και δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο. Το έχει 1,10 τι να κάνει το 1,10 αφού το καλαμπόκι έχει 40 λεπτά το κιλό. Το λίπασμα έχει πάει 32 ευρώ και θα πάει ακόμα. Έσπειρα ένα χωράφι προχθές και μας εστοίχισε 3000 ευρώ . Πως θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε εμείς πέρα”, επισημαίνει ο κ Βασιλόπουλος.

Ο αγώνας επιβίωσης των κτηνοτρόφων στις πυρόπληκτες περιοχές και λόγω του κόστους των ζωοτροφών αλλά και των εφοδίων για τις καλλιέργειες που παράλληλα έχουν για βγάζουν ένα επιπλέον εισόδημα, είναι ένας καθημερινός γολγοθάς.

Πηγή: Εφ. Πατρίς Ηλείας / ΟΡΤ TV

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης