Ο πρώτος στόχος για τους σταφιδοπαραγωγούς στην Ηλεία και την ευρύτερη επετεύχθη και ο εθνικός φάκελος της ενδιάµεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έκλεισε έχοντας μέσα και τη σταφίδα. Στην πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως διατηρείται επί της ουσίας η δομή των κοινοτικών ενισχύσεων. Οι φορείς της Ηλείας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την θετική αυτή εξέλιξη και πλέον οι παραγωγοί ξεκινούν ένα άλλο αγώνα για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το προϊόν και την καλύτερη οργάνωσή τους σε ότι αφορά και τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας παραγωγών στην Ηλεία.

Αυτό ήταν και ένα από τα σημεία που επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του στην Πρωινή, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική εξέλιξη σχετικά με τη σταφίδα, επισήμανε όμως πως υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά για τους παραγωγούς. «Σίγουρα η ένταξη της σταφίδας στη συνδεδεμένη ενίσχυση, αποτελεί μια δικαίωση για τους παραγωγούς. Θα δούμε το πλαίσιο και θα παλέψουμε για τους όρους της υπουργικής απόφασης από αύριο (σ.σ. σήμερα) κιόλας. Τελικός μας στόχος είναι η δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας παραγωγών για τη σταφίδα στο νομό, όπου μέχρι το 60% θα καλύπτονται τα έξοδα των σταφιδοπαραγωγών στην ομάδα αυτή. Το επισημαίνω πως ξεκινάμε άμεσα τον αγώνα μας αυτό, μετά την ένταξη της σταφίδας» τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε χθες ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκης Μπαλαούρας η σταφίδα εντάσσεται τελικώς στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και με τρόπο αυτό με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να στηριχθεί ένα παραδοσιακό προϊόν στην Ηλεία και οι σταφιδοπαραγωγοί που το καλλιεργούν. Μιλώντας στην Πρωινή ο κ. Μπαλαούρας, τόνισε ότι ο υπουργός κ. Αποστόλου όταν του έβαλε ο ίδιος προχθές το θέμα για μια ακόμα φορά είχε φανεί επιφυλακτικός γιατί θεώρησε ότι η σταφίδα είναι ένα προϊόν με φθίνουσα πορεία και δεν είναι αναπτυσσόμενο. Ωστόσο στο τέλος έλαβε υπόψη του τα επιχειρήματα του κ. Μπαλαούρα αλλά και όλα τα υπομνήματα των συνεταιριστών και σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας και της Πελοποννήσου και θεώρησε ότι τον αίτημα είναι δίκαιο. « Έτσι χθες ο υπουργός μου ανακοίνωσε ότι η σταφίδα μπαίνει τελικώς στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων με ποσόν 5 εκ. ευρώ. Οι σταφιδοπαραγωγοί του νομού θα πάρουν πλέον μια ανάσα καθώς στην Ηλεία καλλιεργούνται περίπου 25.000 – 27.000 στρέμματα σταφίδας. Εκφράζω βεβαίως την ικανοποίησή μου για την θετική αυτή εξέλιξη» είπε ο κ. Μπαλαούρας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος, αναφερόμενο στο θέμα στην Πρωινή, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός της ένταξης του προϊόντος χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εισάκουσε τις παραινέσεις των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων, τόνισε ωστόσο ότι λεπτομέρειες περισσότερες δεν γνωρίζει ούτε και ο ίδιος και πιθανόν θα δοθούν σήμερα από το Υπουργείο. «Με την ένταξη του προϊόντος θα δίνεται επιπλέον επιδότηση με βάση την παραγωγή. Δε μπορούμε να ξέρουμε ακόμα πόσα ευρώ το στρέμμα ενώ αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε πόσα στρέμματα έχουν δηλωθεί για το 2016. Η απόφαση αυτή σίγουρα είναι θετική, γιατί η σταφίδα, οδηγούνταν στην εγκατάλειψη. Πλέον θα υπάρχει κίνητρο στους παραγωγούς να καλλιεργούν το προϊόν και αν μπορέσει να συνδυαστεί και με μια αύξηση της τιμής, θα είναι πλέον μια βιώσιμο καλλιέργεια που μέχρι τώρα δεν ήταν» κατέληξε ο κ. Καλλιμώρος.

ΠΗΓΗ: ilialive.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης