Μετά από διήμερη διαδικασία έληξε την Πέμπτη, σε πρώτο βαθμό, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας η μεγάλη υπόθεση διακίνησης κοκαΐνης στην Ηλεία που ήρθε στο φως μετά από συντονισμένες ενέργειες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου.

Για την υπόθεση αυτή χρειάστηκε εννεάμηνη παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδέσεων των υπόπτων που έληξε στα τέλη Μαΐου 2020 με την επιχείρηση σύλληψής τους που εξελίχθηκε στον Πύργο, στην Αθήνα και σε περιοχή του Κάμπου. Κατηγορήθηκαν συνολικά εννέα άτομα, στα οποία απαγγέλθηκαν βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες, ενώ στα χέρια ορισμένων από αυτούς, κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες κάνναβης, ηρωίνης και μικροποσότητες κοκαΐνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δικαστήριο, μετά την αναγνώριση διάφορων ελαφρυντικών στα πρόσωπα των κατηγορουμένων, αλλά και της τοξικομανίας ορισμένων από αυτούς, τους επέβαλε τελικά μικρές ποινές σε σχέση με τις προβλεπόμενες από τον Νόμο και τους άφησε όλους ελεύθερους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό μετά την έφεση που άσκησαν.

Ταυτόχρονα κήρυξε αναμφίβολα αθώο έναν νεαρό που ενεπλάκη στην υπόθεση εντελώς τυχαία.

Επίσης κήρυξε αθώους όλους του κατηγορουμένους για το αδίκημα της σύστασης και συμμετοχής τους σε «συμμορία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δήλωση του δικηγόρου κ. Θοδωρή Αντωνόπουλου: «Ιστορική απόφαση»

Συνήγοροι των κατηγορουμένων παρέστησαν ο δικηγόρος Πύργου κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος, ο δικηγόρος Αθηνών κ. Μανώλης Αναστασάκης, οι δικηγόροι Πατρών κ. κ. Γεωργία Σακαρέλλου και Χρήστος Τσόλκας, καθώς και ο δικηγόρος Πύργου κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος.

Μετά την ακροαματική διαδικασία και την απαγγελία της απόφασης ο δικηγόρος Πύργου κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος που υπερασπίστηκε τους δύο φερομένους ως «εγκεφάλους» της υπόθεσης δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» τα εξής:

Πρόκειται για μια «ιστορική», θα έλεγα, απόφαση με σημαντικές νομικές παραμέτρους και προεκτάσεις. Η κυριότερη από αυτές είναι ότι αποδόμησε την ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση του προσδοκώμενου οφέλους, άνω των 120.000 €, που στηριζόταν κυρίως σε αγοραπωλησίες «αγνώστων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών έναντι αγνώστου ανταλλάγματος».

Στοιχείο που συνηθίζεται δυστυχώς να συμπεριλαμβάνεται σε πολλά κατηγορητήρια, με «υποκρυπτόμενο» σκοπό την μη λήψη υπόψη της τοξικομανίας κατηγορουμένων, που θα τους εξασφάλιζε ασφαλώς ευνοϊκότερη μεταχείριση. Και που επισύρει την ποινή ακόμη και της ισόβιας κάθειρξης (άρθρ.23 παρ. 2 εδ.β΄Ν.4139/2013).

Το Δικαστήριο, όπως και σε παλαιότερη υπόθεση που είχε χειριστεί ο έγκριτος συνάδελφός μου, δικηγόρος Πύργου, κ. Γιάννης Γεωργουλόπουλος, ξεκαθάρισε ευθύς εξ αρχής ότι «αγοραπωλησίες αγνώστων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών έναντι αγνώστου ανταλλάγματος», δεν στοιχειοθετούν αντικειμενικά το αδίκημα, αφού λογικά δεν μπορούν να επηρεάσουν κανένα μαθηματικό μέγεθος, όπως το ακριβές ποσόν του προσδοκώμενου οφέλους.

Τόσο εγώ, όσο και οι έγκριτοι συνάδελφοί μου που είχαμε την ευθύνη του βασικών κατηγορουμένων, συνταχθήκαμε με την άποψη του Δικαστηρίου και ενισχύσαμε αυτήν τη θέση με νομικά και ουσιαστικά επιχειρήματα, με συνέπεια να έχουμε ένα δίκαιο αποτέλεσμα, που είχε σαν επακόλουθο όλοι οι κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την κατ’ έφεση δίκη.

Όπου αναμένουμε εύλογα τη βελτίωση της θέσης τους από άποψη ποινών, ή και ακόμη την πλήρη απαλλαγή κάποιων από αυτούς.

Πηγή: patrisnews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης