Μειωμένη κατά περίπου 25% θα είναι η φετινή παραγωγή βάμβακος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, καθώς ο συνδυασμός του υψηλού κόστους παραγωγής και της χαμηλής περσινής τιμής του προϊόντος οδήγησαν σημαντική μερίδα αγροτών σε άλλες καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας (πρώην ΕΑΣ), Χρήστο Σιδηρόπουλο, το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται κοντά στα 2 εκατ. στρέμματα –από περίπου 2,5 εκατ. στρέμματα που ήταν τις προηγούμενες χρονιές -κάτι που αντιστοιχεί σε φετινή παραγωγή κοντά στους 680.000 τόνους, ενώ πέρυσι η παραγωγή είχε διαμορφωθεί περίπου στους 880.000-900.000 τόνους. Υπό αυτές τις εξελίξεις, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία του λευκού «χρυσού» στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, η Διεπαγγελματική Βάμβακος «επισπεύδει» τις διαδικασίες για τη δημιουργία του φορέα ταυτοποίησης και αναβάθμισης του ελληνικού βαμβακιού, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας για αγρότες και εκκοκκιστικές-κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία του Κέντρου Ταξινόμησης-Τυποποίησης του ελληνικού βαμβακιού βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύωρης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, στη Λάρισα, στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), με τη συμμετοχή τόσο αγροτών – παραγωγών όσο και εκπροσώπων εκκοκκιστικών – κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκο Σκοπιανό, τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα brand name για το ελληνικό βαμβάκι, αναγνωρίσιμο σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό να αποφέρει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και στους καλλιεργητές του προϊόντος, αλλά και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Μιλώντας στους εκπροσώπους Τύπου, ο κ. Σκοπιανός ανέφερε ότι η φετινή παραγωγή στη Θεσσαλία θα είναι μειωμένη σε ποσοστό περίπου 25% ως και 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν υπάρχει άλλη περιοχή στην Ελλάδα που να μπορεί να «αναπληρώσει» το κενό των θεσσαλικών εκτάσεων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σε αυτή την εξέλιξη συνετέλεσαν πρωτίστως τόσο το υψηλό κόστος παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος όσο και οι χαμηλές τιμές πέρυσι, που κυμάνθηκαν στα 40-42 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, σε διεθνές επίπεδο, οι χρηματιστηριακές τιμές ανακάμπτουν. «Βάσει των στοιχείων που έχουμε από τις διεθνείς αγορές, εκτιμούμε ότι οι τιμές θα είναι καλύτερες φέτος», είπε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής. Αρνήθηκε, ωστόσο, να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τα φετινά επίπεδα τιμών. Να σημειωθεί ότι ο λευκός «χρυσός» είναι το 5ο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης