Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, με αίτημα κυρίως, την λήψη μέτρων ενάντια στην πανδημία του covid19.

Στις φυλακές Κορυδαλλού, από την Τρίτη 14/04/2020, οι κρατούμενοι των πτερυγών Α’, Β’, Γ’, Δ’ , Ε’ και ΣΤ’ έχουν ξεκινήσει ειρηνική στάση εργασίας, απέχουν δηλαδή από καθημερινά τους ημερομίσθια, τα οποία και συνυπολογίζονται ευεργετικά στις ημέρες κράτησής τους και στο σύνολο της ποινής τους. Μάλιστα, δήλωσαν δημόσια πως είναι αποφασισμένοι να εξουσιοδοτήσουν τους δικηγόρους τους ώστε να προσφύγουν ακόμη και στο Ευρωπαικό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που χρειαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επιστολή που έστειλε στο zougla.gr κρατούμενος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει ότι «στόχος της “απεργίας” αυτής είναι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με νόμιμο και ειρηνικό τρόπο, ώστε να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς να λάβουν υπ’ όψιν τα αιτήματά τους και να υλοποιήσουν τα όσα τους υποσχέθηκαν».

Ο ίδιος συνεχίζει παρεθέτοντας μια σειρά από διάφορα άλλα γεγονότα τα οποία συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες: «Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 15/04/2020, και ενώ τα μαγειρεία της φυλακής ήταν κλειστά λόγω της στάσης εργασίας, οι κρατούμενοι τράφηκαν μόνο με ένα γιαούρτι ως πρωινό γεύμα και ένα σάντουιτς ως βραδινό γεύμα. Το βράδυ της Πέμπτης 16/04/2020, οι κρατούμενοι κατήγγειλαν πως ισχυρές κατασταλτικές μονάδες, εισέβαλαν στην Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού και προχώρησαν στην μεταγωγή του κρατούμενου Δημάκη Βασιλείου (ο οποίος και πρωτοστάτησε της ειρηνικής αυτής στάσης εργασίας). Ακολούθησαν κάποιες μικρές σε έκταση εντάσεις, όμως σύντομα κυριάρχησε η λογική και η τάξη, καθώς το σύνολο των κρατουμένων είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον ειρηνικό αγώνα τους για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, χωρίς να δημιουργήσουν την παραμικρή εστία προβλήματος ή φασαρίας». 

Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση στις φυλακές Κορυδαλλού με αίτημα την λήψη μέτρων ενάντια στην πανδημία του covid19:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Τα αιτήματα των κρατουμένων

– Οι κρατούμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα όσα τους διαβεβαίωσαν οι αρμόδιοι φορείς πρό 4 εβδομάδων κατά τις επισκέψεις τους στα καταστήματα κράτησης ανά την ελληνική επικράτεια. Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί φορείς διαβεβαίωσαν τους κρατούμενους πως εξετάζεται μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να τεθεί σε άμεση ισχύ και θα προβλέπει στην αποσυμφόρηση των φυλακών, μέσω μιας σειράς από γενναίες και άμεσες αποφυλακίσεις που θα περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα κρατουμένων. Τονίζεται πως πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη όχι μόνο για τις 5ετείς ποινές φυλάκισης ή 8 ετείς ποινές κάθειρξης όπως ακούστηκε αρχικά πως προσανατολιζόταν η κυβέρνηση, αλλά και για τις 10ετείς ποινές κάθειρξης πλην συγκεκριμένων αδικημάτων (π.χ. εγκλήματα κατ’ ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, ειδεχθή εγκλήματα, εγκλήματα βίας). Άλλωστε, κάτι τέτοιο πρόκειται για ένα από τα μέτρα αποσυμφόρησης που έχει προτείνει ήδη και η Ένωση Ποινικολόγων Ελλάδος. 

– Δεύτερον, οι κρατούμενοι ζητούν επανεξέταση της παλιάς πτέρυγας των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού από ειδικό κλιμάκιο ιατρών, το οποίο και θα αποφανθεί για την καταλληλότητα του χώρου αυτού. Οι κρατούμενοι, όπως έχουν ήδη επισημάνει και σε προγενέστερη ανοιχτή επιστολή τους, θεωρούν πως η παλιά πτέρυγα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού που θα εξυπηρετήσει τυχόν κρούσματα κορωνοιού δεν πληρεί τις προυποθέσεις κράτησης νοσούντων, καθώς:

Α) Πρόκειται για μια πτέρυγα που δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες φυλακές.

Β) Δεν έχει τις απαραίτητες νοσοκομειακές υποδομές

Γ) Είναι ένας χώρος παλιός με αρκετή υγρασία κάτι που θα επιδράσει εξαιρετικά αρνητικά στην υγεία των κρατουμένων που θα νοσήσουν και θα κρατηθούν στην πτέρυγα αυτή, δεδομένου πως ο ιός αυτός προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα.

 

– Τρίτον, ζητούν πλήρη πρόσβαση σε υγειονομικό υλικό, όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά / αλλά και επίσκεψη ειδικών ιατρών στα καταστήματα κράτησης οι οποίοι και θα τους ενημερώσουν για όλα όσα θα πρέπει να ξέρουν σχετικά με τον ιό.

 

– Τέταρτον, ζητούν να περιοριστούν οι βάρδιες του διοικητικού προσωπικού, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα απολύμανσης των υπαλλήλων των φυλακών με το που θα εισέρχονται στο κατάστημα κράτησης από τον “έξω κόσμο”.

Αντίξοες συνθήκες στις φυλακές

Την ίδια στιγμή, έχουν υπάρξει επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες (από κρατούμενους και μη) για τις αντίξοες συνθήκες που υπομένουν οι έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές και συγκεκριμένα: Σπασμένα τζάμια με τους κρατούμενους να τουρτουρίζουν, αποικίες παρασίτων (κοριοί και ψύλλοι τα οποία τους τσιμπούν), ζεστό νερό λίγες ώρες κάθε μέρα, και αρκετοί κρατούμενοι οι οποίοι κοιμούνται ανά δύο στα κρεβάτια ή σε αυτοσχέδια στρώματα στο πάτωμα.

Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο προ ολίγων εβδομάδων, και απεικονίζει το Συσσίτιο των Φυλακών Κορυδαλλού που γίνεται δίπλα ακριβώς από τα σκουπίδια.

Οι κρατούμενοι τονίζουν για μια ακόμη φορά πως ο αγώνας τους είναι απολύτως ειρηνικός και πως δεν θέλουν να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στην ηγεσία του κράτους. Σκοπός τους είναι μονάχα η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αλλά και η υλοποίηση των όσων τους υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι φορείς. Από σήμερα 17/04/2020 πρωινής, ανάλογη ειρηνική στάση εργασίας ξεκίνησαν οι Φυλακές Κέρκυρας και οι Φυλακές Δομοκού, ως συμπαράσταση στων αγώνα των κρατουμένων του Κορυδαλλού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης